StoryEditorOgród

Jak stosować nawożenie pogłówne w warzywach?

06.06.2019., 17:06h
Nasze uprawy wykorzystały już zapewne składniki pokarmowe, których dostarczyliśmy przedsiewnie. Teraz przyszedł czas na zastosowanie nawożenia pogłównego. Dotyczy to szczególnie roślin o dużych wymaganiach pokarmowych.

Które warzywa najbardziej potrzebują nawożenia?

Do najbardziej żarłocznych warzyw należą:
  • dynia,
  • kalafior,
  • późne odmiany kapusty
  • rabarbar.
Trochę mniejsze zapotrzebowanie na składniki pokarmowe wykazują:
  • brokuł,
  • burak ćwikłowy,
  • kawon,
  • kapusta wczesna,
  • marchew,
  • melon,
  • pomidor,
  • por,
  • seler,
  • ogórek
  • papryka.
Średnie zapotrzebowanie mają:
  • cebula,
  • chrzan,
  • jarmuż,
  • kalarepa,
  • szpinak,
  • koper,
  • pietruszka,
  • bób
  • czosnek.
Najmniej składników wymagają:
  • rzodkiewka,
  • sałata,
  • fasola
  • groch.

Kiedy i jak stosować azot

Niebagatelne znaczenie w nawożeniu pogłównym ma azot. Jego niedobór poznamy po jasnozielonym kolorze liści i łodyg, wątłym pokroju. W skrajnych przypadkach rośliny żółkną, a słabo wyrośnięte owoce przedwcześnie dojrzewają. Dokarmianie rozpoczynamy w pierwszej dekadzie czerwca i kontynuujemy w dwóch lub trzech podaniach. Ostatnią dawkę należy zaaplikować na 4 tygodnie przed spodziewanym zbiorem. Jednorazowa dawka czystego składnika nie może przekraczać 5 g azotu na 1 m2, a taką ilość znajdziemy w 15 g saletry amonowej, 18 g saletrzaku czy 11 g mocznika. Dla przykładu – roślinom o dużych wymaganiach dost...
Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 12:04