StoryEditorBydło mięsne

Jakie pasze ekologiczne sprawdzą się chowie bydła mięsnego?

21.03.2019., 17:03h
Podczas planowania budowy obory była chwila zastanowienia, czy na bydło mleczne, czy mięsne? Po długich rozmowach państwo Katarzyna i Rafał Wysoccy zdecydowali się na bydło mięsne – mniej praco- i czasochłonne. Tym bardziej, że wcześniej nie mieli zbyt dużego doświadczenia w prowadzeniu gospodarstwa. Decyzji nie żałują i – jak twierdzą – przy hodowli bydła mięsnego mają może trochę mniej pieniędzy, ale spokojniejsze życie.

Ekologiczna pasza i co roku nowy buhaj

Obora wybudowana została w 2016 roku i już po roku okazała się za mała, dlatego w ubiegłym roku dobudowana została dalsza jej część.

Zdecydowanie lepiej od razu wybudować nieco większy obiekt – mówi Rafał Wysocki, którego gospodarstwo odwiedziliśmy około 1,5 miesiąca temu.

Budynek ma wymiary 42 m x 14 m, a planowana obsada to 40 krów. W 2015 roku zakupiono pierwszych 11 szt. rasy limousine. 4 lata temu i systematycznie co roku hodowca dokupuje około 10 krów. Obecnie jest 31 krów rasy limousine oraz około 20 cieląt.

Jesienne wycielenia

Hodowca dąży do tego, aby wszystkie wycielenia odbywały się jesienią.

Miałem na początku część krów, które cieliły się w kwietniu i maju, ale zaobserwowałem, że przyrosty cieląt były dużo mniejsze niż tych, które wycielały się w październiku – wyjaśnia właściciel. – Przy wycieleniach wiosennych rzeczywiście jest taniej, bo tylko mleko matki i za moment idą na świeżą trawę.

 Rafał Wysocki preferuje jednak wycielenia w październiku i listopadzie. W tym okresie ma więcej czasu na dopilnowanie stada.

Fakt, pasza jest droższa niż wios...
Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 17:52