StoryEditorBydło mięsne

Jakie są zalety hodowli bydła charolaise?

11.05.2020., 15:05h
Tutaj bydło przez cały rok ma możliwość swobodnego poruszania się po okólnikach, w których na bieżąco uzupełniana jest słoma. Marcin Szczepaniak nie wyobraża sobie bowiem zamknięcia stada pod dachem, co – jak twierdzi – negatywnie odbiłoby się na zdrowiu nóg i racic.

Opasy, trzoda chlewna i buraki cukrowe

Marcin Szczepaniak ukończył szkołę zawodową w zawodzie ślusarza oraz kwalifikacyjny kurs rolnika, który pozwolił mu skorzystać z premii dla młodego rolnika. Dwa lata temu przejął rodzinne gospodarstwo i zdecydował się kontynuować hodowlę bydła rasy charolaise.

Z uzyskanego wsparcia sfinansowałem zakup nowoczesnego opryskiwacza oraz rozsiewacza – mówi młody hodowca, w gospodarstwie którego pracuje aż 5 ciągników, co pozwala zaoszczędzić czas na podpinanie maszyn w sezonie.

Park maszynowy jest głównie dorobkiem pana Janusza Szczepaniaka – seniora rodu wspominającego z sentymentem dawne czasy i nabycie kombajnu Bizon, który nadal pracuje w gospodarstwie. Marcin Szczepaniak z pomocą ojca Janusza i siostry Ewy zajmuje się hodowlą bydła mięsnego, trzody chlewnej pbz oraz zróżnicowanymi uprawami polowymi.

Dywersyfikacja upraw, zmianowanie zgodnie z dobrą praktyką rolniczą przynosi stabilny plon i dochód, co daje nam szansę rozwoju, często gdy na rynku mięsa obserwujemy wahania cenowe. Obecnie, podobnie jak przed 15 laty, kiedy to ojciec zakupił pierwsze sztuki, nie ma problemu ze sprzedażą dobrej...
Pozostało 74% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 07:25