StoryEditorŻywienie krów

Kontrola TMR-u i podział na grupy żywieniowe wyeliminowały choroby metaboliczne u krów

05.08.2019., 13:08h
Wprowadził podział krów na 5 grup żywieniowych, co zwiększyło pracochłonność, ale jak podkreśla, zyskał znacznie więcej. Wyeliminował choroby metaboliczne okresu okołoporodowego, a krowy przestały się zatuczać.
Dziś nie wiemy co to jest zaleganie poporodowe, mocno spadła częstotliwość występowania ketozy. W zasadzie, przez ostatnie 4 miesiące nie mieliśmy żadnej krowy z podkliniczną ketozą oznaczaną w tabulogramach z oceny – oznajmił Jacek Kalak, który równie dużą wagę co do podziału na grupy, przywiązuje do kontrolowania suchej masy TMR-u, a właściwie dbania, by dawka nie była zbyt sucha, bo wtedy traci na smakowitości i krowy mniej go pobierają.

Zawartość suchej masy, jaką preferuje, nie powinna przekraczać 50%, dlatego do wozu paszowego dolewa wodę, dozowaną z prysznica zamontowanego na wysokości ponad 3 m, tak aby można było swobodnie podjechać wozem i szybko zaaplikować dawkę.

Po porodzie do drugiej grupy

Są 3 grupy wśród sztuk dojnych i 2 wśród zasuszonych. Pierwsza grupa najwydajniejsza ma ustawiony TMR na dzienną produkcję 42 l mleka, a w jego skład wchodzą: kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka, słoma, kiszonka LKS – z kolb kukurydzy, ekspandowana śruta rzepakowa, śruta zbożowa, wysłodki buraczane, melasa, premiks, kwaśny węglan sodu, drożdże oraz preparat wiążący mikotoksyny.
Dawka TMR dla drugiej grupy wylic...
Pozostało 80% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 19:50