StoryEditorświnie

Odpowiednie zarządzanie stadem loch i prosiętami kluczowe dla wyników ekonomicznych gospodarstwa

22.10.2019., 16:10h
Dobra organizacja pracy i zarządzanie stadem podstawowym decydują o powodzeniu w produkcji trzody chlewnej. Kluczowym elementem wydaje się tutaj praca w sektorze loch i prowadzenie rozrodu.
Rytmiczne prowadzenie grup technologicznych, lepsza organizacja pracy, szczegółowa dokumentacja – to elementy, które zadecydują o uzyskiwanych wynikach. Właściwe zarządzanie stadem loch i prosiętami oraz przestrzeganie podstawowych standardów produkcyjnych pozwoli na poprawę wyników ekonomicznych gospodarstwa. Umożliwi ograniczenie strat, pozwoli na racjonalne wykorzystanie potencjału genetycznego zwierząt oraz pomieszczeń, a także dobre zagospodarowanie czasu pracy i w konsekwencji – przetrwanie w przypadku pogorszenia opłacalności na rynku wieprzowiny.

Liczba osób zajmujących się zwierzętami w gospodarstwie uzależniona jest, oczywiście, od wielkości stada podstawowego, technologii produkcji trzody chlewnej, a także statusu zdrowotnego zwierząt. Występowanie chorób to konieczność wykonywania dodatkowych zabiegów, szczepień. Planując pracę swoją oraz obsługi, należy wziąć pod uwagę wszystkie czynności, które są do wykonania w poszczególnych działach produkcji: w sektorze porodowym, sektorze krycia, odchowalni prosiąt oraz tuczarni. Dużo będzie zależało od tego, czy wykorzystuje się karmienie ręczne, zwłaszcza w przypadku stada p...
Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 13:30