StoryEditorZiemniaki

Przechowalnictwo – priorytet w produkcji sadzeniaka

03.03.2019., 14:03h
Podstawowym warunkiem uzyskania wysokiego plonu w uprawie ziemniaka jest dobrej jakości, zdrowy sadzeniak. Sadzeniak pochodzący z plantacji będącej pod stałą kontrolą, mającej zdrowotność potwierdzoną paszportem. Produkcją takich sadzeniaków ziemniaka od 2014 roku zajmuje się gospodarstwo prowadzone przez Agro-Fundusz Mazury Sp. z o.o. z siedzibą w Drogoszach, w powiecie kętrzyńskim.

– W 2014 roku posadzono pierwszych 40 ha ziemniaka sadzeniaka, sprzęt wynajmowaliśmy, mieliśmy dwie komory do przechowywania, musieliśmy sprawdzić jak to wszystko będzie funkcjonowało i czy jest sens inwestować – wspomina Krystian Nowak, specjalista zajmujący się uprawą ziemniaka sadzeniaka. – Już po pierwszym roku okazało się, że produkcja sadzeniaków ma sens, więc powoli zaczęliśmy inwestować.

100% sadzeniaka pod kontrakty

Sukcesywnie co roku zwiększano areał nasadzeń, aktualnie w gospodarstwie sadzeniak zajmuje powierzchnię około 200 ha. Kilka, a nawet kilkanaście odmian, wszystko zależy od roku i podpisanych kontraktów. Sto procent ziemniaka sadzeniaka produkowana jest pod kontrakty.

Główni odbiorcy to Agrico Polska, Agriana Sp. z o.o., HZPC Polska i Frito Lay – PepsiCo Polska. Produkowane na Mazurach sadzeniaki trafiają do plantatorów wyżej wymienionych firm. Główne przeznaczenie zakontraktowanych sadzeniaków to odmiany na frytki i chipsy.

– W podpisywanych kontraktach mamy szczegółowe wytyczne co do odmian, ilości i powierzchni danej uprawy. Dzięki temu zawsze przed sezonem wszystko mamy szczegółowo zaplanowane i planuj...

Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. kwiecień 2024 12:23