StoryEditorZarządzanie gospodarstwem

Rolnicy planują przejść od chowu świń do produkcji mleka krowiego

23.04.2019., 21:04h
Wjeżdżając do skrupulatnie uporządkowanej i zadbanej  posesji Ewy i Sławomira Pyrów w Ośnicy, trudno było podejrzewać, że prowadzona jest tutaj jakakolwiek produkcja zwierzęca, a co dopiero dwa jej kierunki. Obok hodowli bydła mlecznego rolnicy od lat zajmują się bowiem chowem  trzody chlewnej w cyklu zamkniętym. Kierunek, który ma tutaj rodzinne wręcz tradycje – jak wszystko na to wskazuje – zostanie zlikwidowany, a jego miejsce  zajmie bydło mleczne.

Mleko w natarciu, trzoda w odwrocie

Ewa i Sławomir Pyrowie trzodę chlewną w cyklu zamkniętym prowadzą od dawna. Swego czasu wybudowali nowoczesną chlewnię, w której odchowują prosięta od 30 macior. O trwającym kryzysie na rynku trzody przypominać nie trzeba. ASF i ceny skupu żywca wielu zmusiły do likwidacji produkcji. Do grupy tej niebawem dołączą hodowcy z Ośnicy, którzy mają jednak alternatywę – miejsce zlikwidowanej trzody zajmie zwiększone pogłowie bydła mlecznego.

Państwo Pyrowie utrzymują obecnie stado bydła liczące 90 sztuk, w tym 45 krów dojnych, które przebywają w nowoczesnej uwięziowej oborze. Wybudowana została ona w 2011 roku i…

Dziś okazuje się, że budynek jest zdecydowanie za mały i dość pracochłonny. Marzy nam się utrzymanie krów na rusztach i profesjonalna hala udojowa – wyznała pani Ewa.

I pomimo iż gospodyni zastrzegła, że modernizacja obory i zmiana systemu doju to bliżej nieokreślona przyszłość to wydaje się, że plany te mają już jednak określone kształty. Użytkowana obecnie obora zostanie bowiem przebudowana i powiększona, również o dojarnię z halą udojową. Dziś dój odbywa się dojarką przewodową na 4 a...
Pozostało 68% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 02:18