StoryEditorRynek cukru

Rynek cukru: UE walczy z Brazylią i Indiami. Czy na cukrze i burakach da się jeszcze zarobić?

14.06.2019., 10:06h
Zarówno Polska, jak i pozostałe unijne kraje mają możliwości rozwoju produkcji buraków i cukru. Zapotrzebowanie na cukier na rynku globalnym rośnie, ale w Unii spada, dlatego konieczny jest eksport. Wzrost produkcji nie tylko w UE po uwolnieniu unijnego rynku spowodował, iż powstała nadwyżka produkcji, co przyczyniło się do obniżki cen cukru na świecie, do której musiał dopasować się rynek Wspólnoty.

Sytuacja, w której po zniesieniu kwotowania znaleźli się zarówno producenci cukru, jak i plantatorzy, nie jest dobra.

O rynki zbytu trzeba walczyć z Brazylią, Indiami czy Tajlandią, które wytwarzają cukier głównie z trzciny cukrowej. Jak twierdzą producenci cukru, produkcja trzciny cukrowej jest opłacalna nawet przy niższych cenach cukru – ze względu na strukturę kosztów. Pokazują to statystyki: udział cukru buraczanego w globalnej produkcji cukru zmniejsza się na korzyść cukru trzcinowego, który obejmuje już niespełna 80% tego segmentu produkcji. Aczkolwiek to wcale nie jest tak, że najwięksi producenci cukru trzcinowego na świecie nie wspierają tej produkcji. 


Cukier z trzciny czy buraków? To nie jest słodka gra!

Na pierwsze miejsce pod względem produkcji cukru na świecie  po sezonie 2018/2019 awansowały z drugiego Indie. Wszystko za sprawą tego, że Brazylia (wieloletni lider) zamiast cukru może z trzciny cukrowej produkować etanol. Sprzyjają temu drożejąca ropa naftowa oraz wysoki kurs tamtejszej waluty (reala), który nie pomaga eksportowi cukru, temu bowiem służyłby słaby real. Z drugiej strony, gdy real zyskuje na wartości, cena c...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 18:29