StoryEditorBuraki cukrowe

Sprawdzone sposoby na odchwaszczanie buraków cukrowych

30.04.2020., 12:04h
Buraki cukrowe w gospodarstwie prowadzonym w Trzeszkowicach (pow. świdnicki) przez braci Grzegorza i Tomasza Szczerbiców są uprawiane co roku już od ponad 30 lat. Uprawę prowadził jeszcze ich ojciec, teraz oni kontynuują tę tradycję.
Plonowanie buraków w normalnych latach, czyli ze sprzyjającym rozłożeniem opadów w trakcie wegetacji oraz przy opóźnionym odbiorze surowca oscyluje w gospodarstwie w Trzeszkowicach wokół 80 ton/ha, przy średniej polaryzacji wynoszącej 18%. Niestety, o sprzyjający przebieg pogody jest coraz trudniej. W ubiegłym sezonie ze względu na dotkliwą suszę średni plon wyniósł 59 t/ha, przy zawartości cukru 18,8%

Siew buraków w czasach suszy

W gospodarstwie są gleby wszystkich klas bonitacji. Dla buraków zawsze rezerwowane są stanowiska najlepsze, czyli nie niższe niż klasy IV. W bieżącym sezonie buraki cukrowe zostały posiane między 1 a 5 kwietnia na powierzchni 25 ha.

Korzenie po zbiorze odbierze Cukrownia Krasnystaw będąca częścią Krajowej Spółki Cukrowej SA. – Odbiór będzie się odbywał w terminach od października do grudnia – precyzuje Grzegorz Szczerbic.

Buraki są w gospodarstwie uprawiane w tradycyjnej orkowej technologii. Jednak ostatnie suche lata zmuszają do mocnego zmniejszania liczby zabiegów uprawowych, tak aby możliwie ograniczyć przesuszanie gleby. Jak wygląda w gospodarstwie w Trzeszkowicach przygotowanie stanowiska pod bu...
Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 01:40