StoryEditorchoroby

Szkodliwe działanie grzybów Typhula

18.08.2020., 09:08h
Pałecznica zbóż i traw oraz zgnilizna rzepakowa to choroby, których sprawcami są grzyby Typhula (grzyby pałecznicy). To jedne z najmłodszych chorób występujących w Polsce o rosnącym znaczeniu gospodarczym.
Pałecznica w zbożach daje się we znaki głównie w jęczmieniu ozimym i w pszenżycie ozimym. Kilka lat temu lokalnie właśnie nie mróz, a grzyby pałecznicy były przyczyną konieczności przesiewów zbóż ozimych. Uszkodzenia w rzepaku powodowane przez te grzyby obserwowano po raz pierwszy w sezonie 2008/2009.

Nowe zagrożenie na Polskich polach

Naukowcy z Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu właśnie w tym wspomnianym sezonie stwierdzili, że sprawcami choroby obserwowanej w rzepaku są dwa gatunki grzybów: Typhula gyrans i Typhula brassicae. W rzepaku nie ma niestety chemicznych możliwości ograniczania zgnilizny.

Chorobę ogranicza właściwy płodozmian, 3–4-letnia przerwa uprawy rzepaku, dokładne i głębokie przyorywanie resztek pożniwnych, niszczenie samosiewów rzepaku i chwastów, na których przeżywają przetrwalniki pałecznicy oraz wczesne startowe dawki azotu wiosną wspomagające szybszą regenerację roślin.

Te choroby są w Polsce nowym problemem, zdiagnozowanym zaledwie kilka lat temu. Z tego powodu każdy rolnik może mieć trudności w rozpoznawaniu objawów i w stwierdzaniu ich obecności w rzepaku i zbożach. Znajomość pałecznicy zbóż i tr...
Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 00:05