r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Ceny skupu świń nie chcą drgnąć

Pieniądze i Prawo Wiadomości rynkowe
Data publikacji 13.11.2018r.

Ceny skupu żywca wieprzowego nie zadowalają polskich producentów. Tymczasem niemieckie Zrzeszenie Stowarzyszeń Producentów Zwierząt Gospodarskich i Mięsa (VEZG), którym posiłkują się w ustalaniu swoich cenników nasze firmy skupowe i rzeźnie podało, iż ceny skupu tuczników do 14 listopada pozostają na dotychczasowym poziomie. Jest to 1,36 euro/kg wbc kl. E czyli ok. 5,84 zł. Gdyby taka cena była u nas, rolnicy byliby zadowoleni, ale z Niemiec bierzemy tylko trendy.

r e k l a m a

Mięso z Belgii skupowane za bezcen

Poza tym nasi czytelnicy cały czas zgłaszają, iż do niektórych rzeźni zwłaszcza w Wielkopolsce, nadal jadą świnie ale już teraz głównie mrożone mięso z Belgii. Dochodzi więc do sytuacji, w której nie opłaca się prowadzić skupu od rodzimych producentów, skoro mięso z Belgii oferowane jest za bezcen.

Dodatkowo naszym producentom żywca nie sprzyja zamieszanie z eksportem wieprzowiny do USA. Co prawda sprawa się już wyjaśniła i eksport odblokowano, ale trzy zakłady, do których były zastrzeżenia, mają jeszcze kłopoty.

Na niemieckim rynku wieprzowiny jest stabilnie

Z kolei stabilizacja cen skupu na niemieckim rynku jest wynikiem wzrostu podaży żywca. Był on w stanie zaspokoić rosnące zapotrzebowanie rzeźni, tym bardziej, iż do skupu trafiają cięższe sztuki. Ceny skupu więc nie wzrosły. Uczestnicy tamtejszego rynku oczekują niewielkiego ożywienia w handlu mięsem, mając na uwadze zbliżający się okres przedświąteczny. Liczą na większy popyt ze strony sektora gastronomicznego.

Jakie ceny żywca wieprzowego były rok temu?

Warto przypomnieć, iż rok temu tuczniki za Odrą kosztowały 1,45 euro/kg wbc kl. E, czyli powyżej 6,2 zł/kg, w Polsce natomiast 6,1 zł/kg. Problem ze spadkiem opłacalności produkcji żywca nie jest więc tylko naszą domeną. Zresztą znajduje on też odzwierciedlenie w danych pokazujących pogłowie loch, zawłaszcza w Niemczech, w Polsce oraz we Francji. Jedynie Dania, największy unijny producent i eksporter prosiąt, zwiększyła pogłowie loch. Pogłowie nie spada także w Hiszpanii, która jest liderem w produkcji żywca wieprzowego w UE. 

dr Magdalena Szymańska
(Fot. Dominika Stancelewska)

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody