Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Czy ceny świń dalej będą rosnąć?

Pieniądze i Prawo Notowania
Data publikacji 05.05.2019r.

Okres świąteczny przyniósł stabilizację cen żywca wieprzowego. Na niemieckiej giełdzie zmiany niewielkie. Aczkolwiek według tego, co prognozują analitycy rynkowi, którzy zapowiadają większy popyt na wieprzowinę na rynkach trzecich, za świnie powinno się przez najbliższe miesiące dobrze płacić.

Według amerykańskich ekspertów ten rok ma sprzyjać eksporterom mięsa wieprzowego. Prognozują oni, iż światowy eksport wzrośnie w porównaniu z ubiegłym rokiem o 7,5%. Na świecie wyprodukuje się natomiast o ponad 4% mniej tego mięsa. Potwierdzają to analizy holenderskiego Rabobanku. Według tej instytucji straty w produkcji spowodowane afrykańskim pomorem świń w Chinach przyćmiły wstępne szacunki. Niedobór chińskiej produkcji wieprzowiny, wraz z niedoborami w Azji Południowo-Wschodniej, stworzy wyzwania i możliwości dla eksporterów białek zwierzęcych. 

W Chinach import wieprzowiny wzrośnie o 40%

r e k l a m a

USDA oczekuje, iż ten rok będzie rekordowy pod względem wzrostu importu wieprzowiny przez Chiny. Eksport z krajów unijnych na rynki trzecie osiągnie nowe rekordy. Szacuje się, że wzrośnie o 11%. Amerykanie prognozują, iż spośród krajów spoza UE na wzroście eksportu najwięcej zyska Brazylia. Aczkolwiek nadal w czołówce największych światowych eksporterów wieprzowiny pozostaną kolejno: UE (3,25 mln t), USA (2,8 mln t), Kanada (1,4 mln t). Brazylia (0,9 mln t) zajmie czwarte miejsce. 

Według USDA produkcja wieprzowiny w Chinach, w porównaniu z 2018 r., w tym roku spadnie o 10%, tj. o 5,5 mln t, czyli do 48,5 mln t. Z kolei holenderski Rabobank oczekuje, że spadek będzie większy, tzn. od 25% do 35%, co w przełożeniu na liczbę świń wyniesie 150–200 mln sztuk. Taka strata w produkcji wieprzowiny jest prawie o 30% większa niż roczna produkcja wieprzowiny w USA i odpowiada rocznej podaży wieprzowiny w Europie.

Analizując szanse eksportowe, należy wziąć pod uwagę również prognozowany spadek konsumpcji wieprzowiny w Państwie Środka. Ma ona spaść o 4,9 mln t, czyli o około 8,8%. Spadek spożycia nie jest więc tak znaczny, jak spadek produkcji. Aby uzupełnić tę lukę, Chiny zakupią o 640 tys. t, czyli o 40% więcej wieprzowiny w porównaniu z 2018 r. Chiński departament rolnictwa ocenia, iż w drugiej połowie bieżącego roku ceny wieprzowiny wzrosną u nich rok do roku o 70%.

Taka sytuacja spowoduje, iż Chińczycy będą sięgać chętniej po inne mięso. W opinii analityków z Rabobanku zmiana w kierunku gorszej konsumpcji wieprzowiny będzie wspierać zwiększony popyt na drób, wołowinę, owoce morza i alternatywne białka, które będą kształtować światowe trendy produkcyjne.  

Szansa dla eksportu polskiej wieprzowiny

Amerykańscy analitycy zwracają uwagę, iż więcej mięsa wieprzowego mają kupować także Japonia (o 3% do 1,53 mln t) i Meksyk (o 4% do 1,24 mln t). Meksyk ze względu na utrudnienia handlowe (karne cła) z USA szuka innych rynków, co jest szansą dla unijnych eksporterów. Import mięsa wieprzowego zwiększą także Filipińczycy i Kolumbijczycy. Korea Południowa tym razem zmniejszy go o 7%, co jest spowodowane głównie odbudową rodzimej produkcji. Mniej wieprzowiny zakupią również Hongkong i USA. 


Najnowszy raport Komisji Europejskiej przedstawia dane z handlu unijną wieprzowiną ze stycznia i lutego br. Potwierdza on prognozy holenderskich i amerykańskich analityków. Eksport wieprzowiny w pierwszych dwóch miesiącach rok do roku wzrósł o 5,8%, w tym najsilniej, tzn. o 12,7%, do Chin. Pozytywnie rozwija się też eksport do Filipin (wzrost o 13,8%) oraz do Japonii (wzrost o 8,4%). Podobnie jak w styczniu, nadal na czele eksporterów wieprzowiny stoi Hiszpania. Wzrost eksportu z tego kraju w pierwszych miesiącach tego roku jest imponujący. Hiszpanie wywieźli na rynki trzecie o 17,7% więcej wieprzowiny. Co ciekawe, na trzecim miejscu (po Hiszpanach i Holendrach) pod względem wzrostu eksportu plasują się Polacy. W porównaniu z ubiegłym rokiem od stycznia do lutego 2019 r. wyeksportowaliśmy o 11,4% więcej wieprzowiny.


Magdalena Szymańska
fot. Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a