StoryEditorRynki

Fonterra: ceny masła i proszków mlecznych poszły w górę

27.11.2020., 14:11h
Druga listopadowa aukcja produktów mlecznych na GDT, która odbyła się 17 listopada br., zakończyła się wynikiem dodatnim. Indeks cen wzrósł o 1,8%, obroty były jedynie nieznacznie mniejsze niż na aukcji 3 listopada i wyniosły 35,30 tys. t.

Ceny jakich produktów wzrosły?

Indeks cen pociągnęły w górę kolejno: bezwodny tłuszcz mleczny, odtłuszczone mleko w proszku, pełne mleko w proszku oraz masło. Bezwodny tłuszcz mleczny zdrożał o 4,1% do 4175 dolarów/t. Odtłuszczone mleko w proszku zyskało na wartości 2,5%, sprzedano je za 2799 dolarów/t, z kolei ceny pełnego mleka w proszku wzrosły o 1,8% do 3037 dolarów/t. Masło zdrożało o 0,4% do 3838 dolarów/t.

Duży spadek ceny laktozy

Największym przegranym tej aukcji była laktoza, która staniała o 18,8% do 887 dolarów/t. Drugą aukcję z rzędu traci na wartości cheddar, tym razem jego cena spadła o 3,5% do 3641 dolarów/t.

Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. kwiecień 2024 00:32