Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Fonterra - ceny w końcu poszły w górę!

Pieniądze i Prawo Informacje rynkowe
Data publikacji 10.12.2018r.

Po długiej przerwie w końcu indeks cen produktów mlecznych na nowozelandzkiej GDT odbił w górę. W stosunku do aukcji z 20 listopada 4 grudnia indeks wzrósł o 2,2%. Tym samym jednak spadła dość znacznie ilość sprzedanych towarów (z ok. 43 do 36,4 tys. t).

Które produkty zdrożały na ostatniej aukcji Fonterry?

r e k l a m a

Najsilniej, tzn. o 16,9% do 2973 dolarów/t zdrożała sproszkowana maślanka. O 3,9% do 4755 dolarów/t wzrosły notowania bezwodnego tłuszczu mlecznego.

Masło zyskało na wartości 2,7%. Jego cena wzrosła do 3745 dolarów/t. Podobnie było wyceniane na aukcjach we wrześniu.

W stosunku do poprzedniej aukcji, w górę poszły także ceny mleka w proszku. Pełne mleko w proszku odbiło 2,5% do 2667 dolarów/t, natomiast odtłuszczone mleko w proszku jedynie 0,3% (do 1970 dolarów/t). Zdrożała również, choć symbolicznie, laktoza (o 0,5% do 918 dolarów/t).

Jako jedyny staniał cheddar

Jedynym produktem, który staniał w porównaniu do aukcji z 20 listopada był cheddar. Jego cena spadła o 2,2% do 3184 dolary/t.

dr Magdalena Szymańska
(Fot. Pixabay)

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a