Fonterra – cheddar goni masło

Fonterra – cheddar goni masło

Szósta z kolei aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii z 6 czerwca zakończyła się wynikiem dodatnim. W stosunku do aukcji z 16 maja br., indeks cen wzrósł o 0,6%. Najwyższy wzrost zanotował cheddar. Zdrożał aż o 14,5%, osiągając wartość 4285 dolarów/t.

r e k l a m a

Tak silnego wzrostu cheddar nie odnotował od trzech lat. Odtłuszczone mleko w proszku zyskało na wartości 7,9%, uzyskując cenę 2156 dolarów/t. To z kolei drugie tak duże odbicie cen OMP w przeciągu ostatnich dwóch miesięcy.

O 3,3% do 5631 dolarów/t zdrożało masło. Wzrost cen tego tłuszczu wyhamował jednak w stosunku do poprzedniej aukcji, na której zyskał na wartości ponad 11%. Aukcja ta wskazała na zmniejszenie dystansu cenowego pomiędzy ceną masła a serem cheddar. Na aukcji 16 maja br. masło było droższe od sera o ponad 1750 dolarów/t, natomiast na tej z 6 czerwca już o niespełna 1350 dolarów/t.

Niższe notowania, w stosunku do poprzedniej aukcji, osiągnęły jedynie pełne mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny.  ms

Zainteresował Cię ten artykuł?
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii