Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Fonterra: dramatyczny spadek maślanki sproszkowanej

Pieniądze i Prawo Informacje rynkowe
Data publikacji 08.07.2019r.

Kontynuacja obniżek, utrzymująca się wielkość sprzedaży, tak zakończyła się 239 aukcja GDT, która odbyła się 2 lipca br. Indeks cen spadł o 0,4%, sprzedano natomiast ok. 24,7 tys. t produktów mlecznych.

Fonterra kontynuuje spadki

r e k l a m a

W stosunku do poprzedniej aukcji, staniały wszystkie produkty za wyjątkiem mlek w proszku. Odtłuszczone mleko w proszku zyskało na wartości 3,2%, sprzedano je za 2430 dolarów/t, a pełne utrzymało cenę z poprzedniej aukcji, sprzedano je za 2969 dolarów/t.

Najsilniej, tzn. o 11,9%, staniała sproszkowana maślanka, sprzedano ją za 2500 dolarów/t. Cena masła obniżyła się o 4,8% do 4339 dolarów/t, kazeiny podpuszczkowej o 3,9% do 7221 dolarów/t.
Bezwodny tłuszcz mleczny stracił na wartości 1,9% (sprzedano go za 5433 dolarów/t), ser cheddar 1,5% (sprzedano go za 3756 dolarów/t) a laktoza 1,1% (sprzedano ją za 866 dolarów/t).
dr Magdalena Szymańska
Fot. Archiwum TPR

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a