Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Fonterra – masło i tłuszcz mleczny drastycznie w dół

Pieniądze i Prawo Informacje rynkowe
Data publikacji 27.11.2018r.

Taniejące masło oraz wzrost ilości sprzedanych produktów mlecznych, to dwa czynniki, które charakteryzują ostatnie aukcje na nowozelandzkiej GDT. 20 listopada indeks cen produktów mlecznych spadł o 3,5%. W porównaniu do poprzedniej aukcji, masło staniało o 9,6% i tym samym spadło grubo poniżej 4 tys. dolarów. Wyceniono je zaledwie na 3637 dolarów/t.

Na wartości tracą proszki, bezwodny tłuszcz mleczny i kazeina

Ostatnio na aukcji Fonterry za podobną cenę sprzedawano ten tłuszcz mleczny we wrześniu 2016 r. Ponad 9% (o 9,4% do 4577 dolarów/t) staniał także bezwodny tłuszcz mleczny.

O 4,5% do 5067 dolarów/t straciła na wartości kazeina. Tym razem spadły także ceny proszków mlecznych. Pełne mleko w proszku staniało o 1,8% do 2599 dolarów/t, a odtłuszczone o 1,6% do 1965 dolarów/t. Zdrożały jedynie laktoza (o 1,1% do 920 dolarów/t) oraz cheddar (o 0,2% do 3252 dolarów/t).

r e k l a m a



Tym razem na GDT sprzedano prawie 43 tys. t (42 966 t) produktów mlecznych, to o 2,3% więcej niż na aukcji 6 listopada.

dr Magdalena Szymańska
(Foto. Pixabay)

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a