StoryEditorInformacje rynkowe

Fonterra – masło lekko w górę, proszki lekko w dół

02.07.2018., 15:07h
Niewielkie zmiany cen kluczowych produktów mlecznych odnotowano 19 czerwca br. na aukcji GDT. W stosunku do aukcji z 5 czerwca nie zmieniła się również znacząco ilość sprzedanych towarów. Indeks cen w porównaniu do aukcji z 5 czerwca spadł o 1,2%.

Które produkty staniały?

Odtłuszczone mleko w proszku staniało o 1,1% do 2003 dolarów/t, a pełne o 1% do 3189 dolarów/t. Do produktów, które 19 czerwca straciły na wartości należą też cheddar, kazeina i bezwodny tłuszcz mleczny. Cheddar staniał o 3,6% do 3847 dolarów/t, kazeina o 2,2% do 4898 dolarów/t a bezwodny tłuszcz mleczny o 2,5% do 6060 dolarów/t.

Co zdrożało?

O 0,8% do 5611 dolarów/t wzrosła natomiast cena masła. Najwyraźniej zmieniła się cena laktozy. Produkt ten w porównaniu do aukcji z początku czerwca zdrożał o 8,2% do 769 dolarów/t. Laktoza drożeje już trzecią aukcję z rzędu.

dr Magdalena Szymańska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 11:09