StoryEditorInformacje rynkowe

Fonterra - masło nadrabia straty

27.03.2019., 13:03h
Podczas aukcji na platformie GDT z 19 marca 2019 rok indeks cen wzrósł o 1,9%, jednak sprzedano tylko 21,7 tys. ton towarów, czyli aż o ponad 9% w porównaniu do poprzedniej sesji. Najwyższy wzrost cen odnotowały kazein podpuszczkowa oraz masło.

GDT: Wyższe ceny, niższa sprzedaż towarów

Wzrost indeksu cen, ale zdecydowanie mniejszy niż na poprzedniej aukcji oraz wyraźny spadek sprzedanych towarów.
Tak zakończyła się 232 aukcja na platformie GDT, która odbyła się 19 marca 2019 rok. Indeks cen wzrósł o 1,9%, sprzedano natomiast zaledwie 21,7 tys. t towarów, tj. o 9,3% mniej niż na aukcji z 5 marca 2019 roku.

Najbardziej wzrosły ceny kazeiny podpuszczkowej oraz masła

Kazeina zyskała na wartości 9,7%, sprzedano ją za 6190 dolarów/t, natomiast masło zdrożało o 9,3%, osiągając średnią cenę na poziomie 5089 dolarów/t.
Po długotrwających podwyżkach, masło zaczęło tracić na wartości od czerwca ubiegłego roku i tak było do listopada. Obecna zwyżka to kontynuacja trendu wzrostowego zapoczątkowanego na początku grudnia 2018 roku.
Oprócz kazeiny i masła zdrożały także pełne mleko w proszku oraz ser cheddar. Ceny PMP wzrosły o 4% do 3317 dolarów/t, natomiast cheddar o 3,9% do 4036 dolarów/t.

Tanieje odtłuszczone mleko w proszku 

Drugą aukcję z rzędu tanieje natomiast odtłuszczone mleko w proszku. Tym razem jego ceny spadły o 2,4% do 2405 dolarów/t. Warto jednak zwrócić uwagę, iż OMP wyceniano podobnie ponad dwa lata temu, tj. na przełomie 2016 i 2017 r. w międzyczasie ceny OMP były niższe.
O 3,1% do 5662 dolarów/t spadły ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego, natomiast o 1% do 1000 dolarów/t straciła na wartości laktoza.        

Masło odrabia straty po spadkach od czerwca 2018 roku
Masło odrabia straty po spadkach od czerwca (fot. Pixabay)

dr Magdalena Szymańska
Fot. Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 05:57