Fonterra nadrabia spadki

Fonterra nadrabia spadki

Ostatnia aukcja produktów mlecznych, która odbyła się 5 września br. na platformie GDT należącej do nowozelandzkiej Fonterry, zakończyła się wynikiem dodatnim. Najbardziej podrożały: laktoza, masło oraz bezwodny tłuszcz mleczny.

r e k l a m a

Laktoza w porównaniu do aukcji z 15 sierpnia br. zyskała na wartości 5,1%. Z kolei masło zdrożało o 3,5% osiągając cenę 5954 dolarów/t, jest to zaledwie o 10 dolarów niższa cena niż rekordowa, którą płacono za ten produkt na aukcji 18 lipca br.

O 3,6% do 6402 dolarów/t wzrosła cena bezwodnego tłuszczu mlecznego. Droższe niż na ostatniej aukcji były także cheddar (o 2,5%) oraz kazeina (o 1,2%). Tym samym cheddar osiągnął cenę na poziomie 4118 dolarów/t, a kazeina – 6316 dolarów/t.

Niewiele, aczkolwiek w dół, zmieniły się ceny zarówno pełnego, jak i odtłuszczonego mleka. PMP staniało o 1,6% do 3100 dolarów/t, a OMP o 1,2% do 1944 dolarów/t.ms
Zainteresował Cię ten artykuł?
Pokaż komentarze

Zobacz także

więcej artykułów z tej kategorii