StoryEditorWiadomości rynkowe

Fonterra – OMP w dół, masło w górę

19.04.2018., 12:04h
O 0,6% w stosunku do aukcji z 20 marca br. spadły ceny produktów mlecznych sprzedanych na aukcji GDT 3 kwietnia. Indeks cen pociągnął w dół głównie bezwodny tłuszcz mleczny, który stracił na wartości 7% (sprzedano go za 5806 dolarów/t). O 1,8% spadły ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Wyceniono je tym razem na 1849 dolarów/t. Pozostałe produkty zdrożały.
Zaskakująco mocno (o ponad 12% do 5688 dolarów/t) poszła w górę kazeina.

Po dwóch miesiącach stagnacji zdrożało masło. Jego cena wzrosła o 4,1% do 5494 dolarów/t. O 2,2% (do 3679 dolarów/t) poszła w górę cena sera cheddar, a o 1,6% do 3278 dolarów/t – pełnego mleka w proszku. Laktoza zdrożała o 1,1%, osiągając cenę na poziomie 549 dolarów/t, a sproszkowana maślanka o 1% do 1988 dolarów/t. 

Warto zwrócić uwagę, iż w stosunku do porządniej aukcji nabywców znalazło o 2,6% mniej produktów. Z aukcji na aukcję od dłuższego już czasu na GDT sprzedaje się coraz mniej towarów.

dr Magdalena Szymańska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. kwiecień 2024 23:01