StoryEditorInformacje rynkowe

Fonterra poszybowała w górę

25.01.2018., 12:01h
Platforma GDT nowozelandzkiej Fonterry dobrze rozpoczęła nowy rok. Zarówno aukcja z 2, jak i 16 stycznia br. zakończyły się na plusie. Indeks cen wzrósł odpowiednio o 2,2% oraz o 4,9%. Ilość sprzedanych towarów z aukcji na aukcję jednak spada. Na początku stycznia sprzedano ok. 25 tys. produktów mlecznych, a 16 stycznia już o ok. 2 tys. t mniej.
Najbardziej w stosunku do aukcji z 2 stycznia br. odbiło masło. Jego cena wzrosła o 8,8% do 4897 dolarów/t. Na wartości zyskały również mleka w proszku: OMP o 6,5% do 1818 dolarów/t, PMP o 5,1% do 3010 dolarów/t. O 5,5% do 4709 dolarów/t zdrożała kazeina, a o 5,2% do 3486 dolarów/t ser cheddar. Droższy był też bezwodny tłuszcz mleczny. W stosunku do aukcji z 2 stycznia jego cena wzrosła o 2,2% do 6547 dolarów/t.

Po raz kolejny mleka w proszku były tymi produktami, których sprzedano na GDT najwięcej spośród wszystkich będących przedmiotem obrotu. ms
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 10:33