StoryEditorRynki

Fonterra – proszki w dół, masło w górę

16.03.2020., 11:03h
O 1,2% spadł indeks cen na aukcji GDT, która odbyła się 3 marca br. W porównaniu do aukcji z 19 lutego, obroty spadły o ponad 9%. Sprzedano zaledwie 25,6 tys. t produktów mlecznych.

Cheddar i sproszkowana maślanka staniały najmocniej

Tym razem najsilniej (tj. o 4,8% do 2718 dolarów/t) spadły ceny sproszkowanej maślanki oraz sera cheddar (o 4,7% do 4285 dolarów/t). 3,2% straciło na wartości odtłuszczone mleko w proszku, które osiągnęło cenę na poziomie 2747 dolarów/t. Nieznacznie natomiast, tj. o 0,5% do 2952 dolarów/t, staniało pełne mleko w proszku. Spadkowi poddał się także bezwodny tłuszcz mleczny, jego cena obniżyła się o 1,7% do 4302 dolarów/t.

Ceny laktozy, masła i kazeiny poszły w górę

Trzy produkty, tzn. laktoza, masło i kazeina, w porównaniu do poprzedniej aukcji zyskały na wartości. Laktoza zdrożała o 5,7% do 871 dolarów/t, masło o 1% do 4131 dolarów/t, z kolei kazeina o 0,5% do 2952 dolarów/t.

Magdalena Szymańska
Fot. Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 13:22