StoryEditorWiadomości rolnicze

Obniżenie VAT-u ma pomóc rolnictwu na Węgrzech

04.07.2017., 15:07h
O 8% zwiększyło się pogłowie bydła mlecznego na Węgrzech w latach 2010-2016, a liczba bydła rzeźnego niemal podwoiła się. Takie informacje przedstawił Zsolt Feldman, wiceminister rolnictwa Węgier. W tym samym czasie sektor drobiarski rozwinął się o 25%. Rośnie także produkcja żywca wieprzowego.
Takie efekty mają wynikać z poprawy jakości maszyn w rolnictwie oraz rozwoju wiedzy i technologii wykorzystywanych przez węgierskich rolników. Według Zsolta Feldmana, wkrótce powinien być również widoczny wzrost sprzedaży mięsa drobiowego, jajek i świeżego mleka. Ma to mieć związek z obniżeniem od 1 stycznia 2017 roku stawki VAT na te produkty z dotychczasowych 27% i 18% na 5%. Wcześniej takie samo cięcie podatku było zastosowane wobec mięsa wieprzowego.

Jak podkreśla węgierski wiceminister rolnictwa, efekty obniżki VAT-u powinny być widoczne już w najbliższym czasie.

Z kolei węgierscy przetwórcy mleka postulują, aby obniżka objęła także mleko UHT, sery, twaróg oraz śmietanę. pm
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 20:36