r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Potentat mięsny chce produkować żywność vege. Dlaczego?

Pieniądze i Prawo informacje rynkowe
Data publikacji 31.01.2020r.

Międzynarodowy potentat w branży mięsnej zamierza w najbliższym czasie mocno ograniczyć produkcję mięsa. Zamiast tego kierownictwo firmy chce pójść w kierunku mięsnych substytutów. Czym jest to podyktowane?

r e k l a m a

Znaczący spadek zainteresowania mięsem

Ronald Lotgerink, dyrektor zarządzający Vion Food Group (międzynarodowy potentat w branży mięsnej, posiadający zakłady produkcyjne w Holandii i w Nemczech) spodziewa się, że przez następne dziesięć lat w Europie Zachodniej spadnie znacząco pogłowie świń i bydła. W jego ocenie spadek wyniesie 20%. Wraz ze spadkiem pogłowia spożycie mięsa w Holandii i Niemczech będzie obniżać się o 1% do 2% rocznie.

Mięsne substytuty w centrum zainteresowania

Aby zrównoważyć ograniczenie produkcji koncern rozważa wejście w produkcję mięsnych substytutów. W tym segmencie rynku szef Vion oczekuje rocznego wzrostu sprzedaży od 6% do 8%. Mięsne substytuty byłyby produkowane w zakładzie w Leeuwarden.

Wegetariańskie produkty już od lipca

Koncern informuje, iż od lipca 2020 r. zamierza tam wytwarzać rocznie 7500 ton wegetariańskich produktów. Roczny obrót tymi towarami na wynieść 30–35 milionów euro. Według menedżerów Vion istnieje obecnie globalny deficyt podaży teksturowanego białka roślinnego koniecznego do produkcji mięsnych zamienników. Koncern chce rozwiązać ten problem w ciągu 6 najbliższych miesięcy, nawiązując współpracę z amerykańską korporacją rolniczą Archer Daniels Midland (ADM), który ma być potencjalnym dostawcą tego białka.

Według Lotgerinka, Holandia nie ma szans na zwiększenie obrotów z Chinami, pomimo tego, że ostatnio dzięki rozwojowi epidemii ASF, Vion podwoił obroty z państwem Środka. Coraz trudniej bowiem konkurować z dostawcami z Ameryki Północnej i Południowej, gdzie koszt produkcji kilograma wieprzowiny nie przekracza 1 euro, tymczasem w Europie Zachodniej wynosi on ok. 1,5 euro/kg.

dr Magdalena Szymańska
fot. Pixabay

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody