StoryEditorWiadomości rolnicze

Rynek cukru w Unii Europejskiej

04.08.2014., 13:08h
Spożycie cukru w Unii Europejskiej zajmuje drugie na świecie (po Indiach). Wspólnota jest również trzecim największym na świecie (po Brazylii i Indii) producentem cukru, a także jednym z największych jego importerów.

W latach 2008-2011 do Unii sprowadzano najwięcej na świecie cukru, ale w 2012 r. pierwsze miejsce pod tym względem zajęły Chiny. Kwoty produkcji cukru zmniejszono w Unii z 17,4 mln ton w 2005/2006 r. do 13,3 mln ton w 2009/2010 r. Kwoty produkcji izoglukozy zmniejszyły się z 800 tys. ton do 700 tys. ton. Na skutek zmian wysokości kwot nastąpiła koncentracja produkcji cukru. Udział Francji i Niemiec w produkcji cukru w Unii wzrósł z 43% do 52%. Liczba cukrowni spadła ze 191 w 2006 r. do 108 w 2013 r. Areał uprawy cukru zmniejszył się z 2,2 mln ha w 2002/2003 r. do 1,7 mln ha w 2012/2013 r.

   Średnie plony cukru wzrosły z 9 t z 1 ha do ponad 11 t z 1 ha w 2012/2013 r. Od 2016/2017 r. przestają obowiązywać kwoty produkcji cukru i izoglukozy, jak również ceny minimalne buraków cukrowych. Zachowane zostały jednak pewne zasady pozwalające przeciwdziałać załamaniu rynku. Jeśli krajowe ceny spadną poniżej cen referencyjnych możliwe będzie subsydiowanie prywatnego przechowalnictwa. Zachowano dotychczasowe ceny referencyjne cukru białego (404,4 €/t) i surowego (335,2€/t).

 

 

2006/07

2008/09

2010/11

2012/13

Areał uprawy buraków
cukrowych (mln ha)

1,690

1,363

1,586

1,636

Produkcja buraków
cukrowych (mln t)

100,792

83,778

103,815

114,548

Plony buraków cukrowych
(t z 1 ha)

59,6

61,5

65,4

70,0

Ceny buraków cukrowych
dla producentów ($ USA/t)

43,6

45,9

41,9

n/a

 

(Agra Europe 2014, nr 2620, s. 13)

W.M.

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 12:38