r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Rynek żywca wieprzowego pod presją pandemii, ASF i popytu ze strony Chin

Pieniądze i Prawo koronawirus
Data publikacji 27.05.2020r.

Ograniczenia związane z koronawirusem nie oszczędziły rynku żywca wieprzowego. W Polsce do tych problemów dochodzą jeszcze komplikacje ze sprzedażą zwierząt związane z ASF. Globalnie jednak sytuacja hodowców świń nadal w dużym stopniu jest uzależniona od eksportu do Chin. Konkurencja o ten rynek zbytu wydaje się coraz ostrzejsza. To, jak sobie z nią poradzą nasi zachodni sąsiedzi, będzie miało bardzo duży wpływ na ceny świń na polskim rynku. Wszyscy mają jednak nadzieję na ożywienie handlu w związku z uruchamianiem restauracji i barów oraz powolnym rozkręcaniem się sezonu grillowego.

r e k l a m a

Ograniczenia związane z koronawirusem nie oszczędziły rynku żywca wieprzowego. W Polsce do tych problemów dochodzą jeszcze komplikacje ze sprzedażą zwierząt związane z ASF. Globalnie jednak sytuacja hodowców świń nadal w dużym stopniu jest uzależniona od eksportu do Chin. Konkurencja o ten rynek zbytu wydaje się coraz ostrzejsza. To, jak sobie z nią poradzą nasi zachodni sąsiedzi, będzie miało bardzo duży wpływ na ceny świń na polskim rynku. Wszyscy mają jednak nadzieję na ożywienie handlu w związku z uruchamianiem restauracji i barów oraz powolnym rozkręcaniem się sezonu grillowego.

Europejski rynek żywca reaguje na sytuację epidemiologiczną na świecie

Niemcy podnieśli cenę skupu żywca wieprzowego na tydzień między 20 a 27 maja o 6 eurocentów do 1,66 euro/kg poubojowo. Takie podejście potwierdziło tylko zapowiadane w drugim tygodniu maja uspokojenie rynku. Wtedy to, pomimo że na rynku niemieckim podaż wieprzowiny była wyższa niż popyt, stowarzyszenie VEZG utrzymało cenę skupu na poziomie 1,6 euro/kg w klasie E. Zrobiono tak, ponieważ, jak podają tamtejsi analitycy, nie było presji ze strony ubojni, aby obniżać ceny. Ceny nie zmienili wtedy też Duńczycy, natomiast kraje Europy Południowej zdecydowały się na kolejne obniżki...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody