Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Spadek na unijnym rynku wieprzowiny

Pieniądze i Prawo
Data publikacji 24.09.2017r.

Unijny rynek wieprzowiny wchodzi w spadkową fazę cyklu. Wynika to z wyraźnego osłabienia globalnego popytu na wieprzowinę, w szczególności w Chinach, przy postępującej odbudowie pogłowia trzody chlewnej w UE.

Jak wskazują analitycy z Credit Agricole, dla unijnego rynku wieprzowiny negatywne jest również ostatnie wyraźne umocnienie euro względem dolara. Osłabia ono konkurencyjność cenową unijnego eksportu wobec USA, które są drugim największym eksporterem wieprzowiny na świecie i w efekcie wywiera presję na spadek cen w UE.

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a