Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Świnie tanieją, import ma się coraz lepiej

Pieniądze i Prawo Informacje rynkowe
Data publikacji 27.11.2018r.

Na rynku niemieckim ceny świń się ustabilizowały, u nas też tylko na poziomie, który nie zapewnia już naszym producentom opłacalności. Nie pomogło cofnięcie embarga na polską wieprzowinę eksportowaną do USA.

Problemem jest import

Zdaniem wielu rolników, jak również analityków rynkowych, sytuację mogłoby poprawić ograniczenie importu mięsa wieprzowego oraz żywych zwierząt do Polski. W kraju mamy bowiem do czynienia z rosnącą podażą, niską dynamiką eksportu oraz drożejącymi paszami.

r e k l a m a



W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy bieżącego roku import wieprzowiny w ujęciu ilościowym wzrósł rok do roku o 8,5% (do 498 tys. t.). Do tego wzrostu przyczynił się głównie import z Belgii (+17,5%) oraz Danii (+ 6,3%). Jak podkreślają eksperci z BGŻ BNP Paribas w krajach tych nastąpiła mocna obniżka cen w wyniku ograniczeń w eksporcie na rynki trzecie. Belgijskie i duńskie mięso jest więc chętnie kupowane wewnątrz Unii. Cena za 1 kg zaimportowanego mięsa była o 14,2% niższa rok do roku w przypadku Belgii oraz 12,5% w przypadku Danii. Przy wzroście eksportu z Polski w omawianym okresie o 1,6% deficyt handlowy zwiększył się o 23% do 179 tys. t. Według danych resortu rolnictwa w omawianym okresie import żywych zwierząt wzrósł o 7,8%, w tym z Danii o 13,9%, a z pozostałych krajów takich jak Niemcy czy Litwa zmniejszył się. 

dr Magdalena Szymańska
(Fot. Pixabay)

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a