Unijna wieprzowina za droga dla Chińczyków

Pieniądze i Prawo Informacje rynkowe
Data publikacji 29.11.2017r.

Kurczy się chiński rynek zbytu wieprzowiny, odczuwają to unijni producenci żywca. Jednak wbrew pozorom, spadek cen na unijnym rynku może być szansą na odbudowę chińskiego popytu.

Pogłębia się zaobserwowany już w pierwszym półroczu bieżącego roku spadek wywozu mięsa wieprzowego do Chin. W pierwszym półroczu 2017 roku Chiny kupiły na rynkach zewnętrznych o 13% mniej wieprzowiny i o 6% mniej podrobów niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.


W okresie od stycznia do września natomiast import mięsa zmalał już o 28%, a podrobów o 9,5%, czyli odpowiednio 920 tys. t mięsa i 878 tys. t podrobów. Spadki w obu asortymentach najbardziej odczuli Duńczycy i Niemcy, a najmniej Hiszpanie (liderzy w imporcie).


Produkcja prosiąt po chińsku – w tych czterech budynkach firma Yang Xiang (produkcja i przetwórstwo żywności) chce zmieścić 30 000 loch. Ferma znajduje się w prowincji Guangxi na południu Chin, graniczącej z Wietnamem


Według analityków rynkowych z Agra Europe, tak niski wynik niemieckich eksporterów ma swe podłoże w tymczasowym (od lutego do maja br.) blokowaniu przez Chińczyków dostaw od niemieckiego koncernu Tönnies.

Coraz więcej chińskich świń

Ograniczenie zakupów przez Państwo Środka nie dotyczy tylko krajów europejskich. Mniej wieprzowiny i podrobów sprzedały do Chin także USA (największy konkurent Unii w eksporcie do tego kraju) oraz Kanada. W okresie od stycznia do września Chińczycy kupili od Amerykanów o ok. 26% mniej wieprzowiny i o prawie 12% mniej podrobów niż rok wcześniej. Dla porównania, w pierwszym półroczu bieżącego roku w stosunku do analogicznego okresu w 2016 r., spadek zakupów mięsa wieprzowego na amerykańskim rynku wyniósł 17,5%.

Według analityków rynkowych, Chiny ograniczyły zakupy wieprzowiny i podrobów na rynkach zewnętrznych z dwóch powodów. Głównym jest wzrost krajowej produkcji przy jednoczesnej stabilizacji popytu. Według danych z chińskiego urzędu statystycznego, w pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku produkcja żywca wieprzowego wzrosła tam o 0,7% do 37,2 mln t. USDA (amerykański resort rolnictwa) prognozuje, iż w 2017 r. Chiny zwiększą produkcję mięsa wieprzowego o 1% (500 tys. t) do 43,5 mln t. W przyszłym roku natomiast wzrost produkcji osiągnie już 2%. Analitycy rynkowi związani z bankami wskazują na bardziej optymistyczne wyniki, szacują, iż już w tym roku wzrost produkcji żywca w Państwie Środka, w porównaniu do ubiegłego roku, wyniesie 2%. Podobny trend ma też być utrzymany w przyszłym roku. Jednocześnie coraz głośniej mówi się o planowanych ograniczeniach chowu żywca wieprzowego w Chinach, wynikających z wprowadzenia restrykcji w problematycznych regionach związanych z ochroną środowiska. Te ograniczenia, zdaniem ekspertów, dotkną jednak szczególnie mniejsze fermy, a duże będą dalej się rozwijać.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

Partner serwisu