StoryEditorInformacje rynkowe

W 2019 roku żywność będzie drożeć – najbardziej pieczywo i warzywa

07.01.2019., 19:01h
Ceny żywności w 2019 roku będą rosły, zwłaszcza dotyczy to pieczywa oraz warzyw – przewidują eksperci z banku Credit Agricole. Jest to związane głównie z suszą 2018 roku, która dotknęła polskie i europejskie rolnictwo. Ekonomiście przewidują także, że ceny wieprzowiny ustabilizują się. Nieznacznie może drożeć mleko i produkty mleczne, za to stanieją owoce. 

Susza z 2018 roku będzie wpływać na wzrost cen żywności w 2019 roku

– Zgodnie z naszymi oczekiwaniami ubiegły rok przyniósł wyraźne spowolnienie tempa wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych, które obniżyło się do 2,6% r/r wobec 4,3% w 2017 roku – podają ekonomiści banku Credit Agricole w raporcie z 7 stycznia 2019 roku. 

Z raportu Credit Agricole wynika, że w 2019 roku powinniśmy spodziewać się szybszego tempa wzrostu cen żywności niż w ubiegłym roku. W największym stopniu przyczyniać się będą do tego ceny pieczywa i produktów zbożowych oraz warzyw. Wynika to ze znacznie niższych zbiorów w Polsce i w Europie wywołanych suszą z 2018 roku. 

Według ekonomistów, inflacja cen żywności w Polsce zwiększy się w 2019 r. do 2,7% r/r wobec 2,6% w 2018 r. 

Pieczywo zdrożeje wiosną nawet o 7%

Według ekonomistów z Credit Agricole, produkty spożywcze w kategorii „pieczywo i produkty zbożowe” mogą wiosną podrożeć nawet o ok. 7% r/r. Tak wysoka dynamika ma wynikać z wysokich cen zbóż, co jest efektem ubiegłorocznej suszy. Z kolei już po żniwach, czyli w II połowie 2019 roku, ceny pieczywa mogą rosnąc już znacznie wolniej, co wynika z prognozowanego przez ekonomistów spadku cen zbóż. 

– Przy założeniu przeciętnych na tle historycznym warunków agrometeorologicznych dojdzie bowiem do wzrostu zbiorów zbóż w ujęciu rocznym. Będzie on dodatkowo wspierany przez większą powierzchnię zasiewów zbóż, będący  skutkiem poprawy opłacalności ich produkcji – podają ekonomiści z Credit Agricole.  
Według ekonomistów, w całym 2019 r. ceny pieczywa i produktów zbożowych zwiększą się̨ do 5,9% w 2019 roku
Według prognoz ekonomistów, w całym 2019 r. ceny pieczywa i produktów zbożowych zwiększą się̨ do 5,9% wobec 3,9% w 2018 r.  (fot. pixabay)

Ceny warzyw wzrosną o niemal 8% 

Credit Agricole przewiduje, że w 2019 roku znacznie wzrosną ceny warzyw – ma to być 7,7% r/r w 2019 r. wobec 4,8% w 2018 roku. Taki wzrost wynika, po pierwsze, efekt bardzo niskich zbiorów warzyw w 2018 roku spowodowanych suszą, a po drugie, wynika to również z niskich cen warzyw 2018 roku. Ekonomiści zastrzegają, że jeśli warunki pogodowe w Polsce w 2019 r. będą odpowiednie, to wzrost cen warzyw w II połowie 2019 roku wyraźnie spowolni. 

 

Drób trochę droższy, wieprzowina bez większych zmian… o ile ASF nie rozprzestrzeni się

Zdaniem ekonomistów Credit Agricole, ceny mięsa tylko nieznacznie wzrosną – do 2,3% r/r wobec 1,8% w 2018 roku. Za taki efekt ma odpowiadać dalszy wzrost cen mięsa drobiowego oraz stabilizacja cen wieprzowiny. Jednak te prognozy opierają się na założeniu, że afrykański pomór świń (ASF) nie będzie dalej rozprzestrzeniał się w świecie. 

–Gdy jego [ASF – red.] przypadki pojawią się w kolejnych krajach Europy Zachodniej, poprzez ograniczenia eksportowe będzie oddziaływało to w kierunku nadpodaży wieprzowiny w UE i obniżenia jej cen. Z kolei ewentualny wyraźny spadek produkcji wieprzowiny w Chinach związany z ASF może przyczynić się do wzrostu jej światowych cen – zauważają ekonomiście Credit Agricole. 

Mleko i nabiał nie będą drożeć tak bardzo w 2018 roku

Ekonomiście przewidują, że w 2019 roku nieco bardziej będzie drożeć cukier, choć to głównie efekt niskich cen tego produktu w 2018 roku. 

Znacznie wyhamuje wzrost cen produktów w kategoriach „oleje i tłuszcze” – 1,3% r/r w 2019 r. wobec 7,4% w 2018 r.)

Również ceny mleka, produktów mlecznych i jaj nie będą już tak bardzo iść w górę. Podczas gdy w 2018 roku ceny nabiału urosły o 5,5% r/r, to w 2019 ten wzrost ma wynieść jedynie 1,3% r/r.

– Uważamy, że będzie to efektem prognozowanego przez nas dalszego spadku cen produktów mlecznych na światowym rynku. Choć ostatnie miesiące przyniosły pogorszenie warunków agrometeorologicznych w Nowej Zelandii, będącej znaczącym eksporterem produktów mlecznych, w szczególności masła, to w kolejnych miesiącach dojdzie najprawdopodobniej do wyraźnego ożywienia produkcji w UE. Co więcej, w 2019 r. zakładamy dalsze spowolnienie popytu na produkty mleczne wśród ich największych importerów, m.in. w Chinach i Rosji – wyjaśniają ekonomiście banku Credit Agricole.  
Ekonomiści prognozują spadek cen produktów mlecznych na światowym rynku
Ekonomiści prognozują spadek cen produktów mlecznych na światowym rynku (fot. pixabay) 

Owoce będą tanieć 

Znacznie osłabi się dynamika cen owoców, z -0,2% w 2018 r. do -3,9% r/r w 2019 r. Tak duży spadek wynika ze dużych zbiorów owoców w 2018 roku oraz dość wysokich cen po sezonie 2017/2018. Ewentualny wzrost cen owoców ekonomiści Credit Agricole przewidują na koniec 2019 roku.  

Paweł Mikos  
Fot. pixabay 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 07:47