Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Wołowina w UE – mniejsza produkcja, niższe ceny

Pieniądze i Prawo Wiadomości rynkowe
Data publikacji 28.01.2018r.

W Polsce wzrasta zainteresowanie produkcją bydła mięsnego. Liczba ubitych sztuk bydła w pierwszych dziesięciu miesiącach ub.r. wzrosła o 9,3% (do 1611 tys. szt.).

Pomimo tego, że ceny skupu na krajowym rynku również wzrosły, przeciętne ceny skupu w Polsce są niższe niż średnia cena w UE. Ze względu jednak na poprawę relacji cen skupu do cen pasz, w naszym kraju wzrosła opłacalność produkcji bydła mięsnego.

r e k l a m a



Prognozy na ten rok wskazują jednak na 8-procentowy spadek cen skupu żywca wołowego na unijnym rynku. ms

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a