StoryEditorRynek mleka

Żywność drożeje, jednak ceny produktów mleczarskich stoją w miejscu. Dlaczego?

01.12.2020., 15:12h
Ceny większości produktów żywnościowych w ciągu ostatniego roku znacząco wzrosły. Październikowy wskaźnik inflacji zdaje się to potwierdzać – wyniósł 3,2% w porównaniu do roku ubiegłego. Już sierpniowe dane przedstawione przez Główny Urząd Statystyczny alarmowały, że żywność podrożała o 3% w porównaniu do sierpnia 2019 roku. Niestety, nie dotyczy to produktów mleczarskich.

Ceny produktów mleczarskich praktycznie stoją w miejscu

Pomimo chwilowej hossy, ceny produktów mleczarskich, czy to tych masowych, czy kierowanych do handlu detalicznego, nie wzrosły znacząco w dłuższym przedziale czasowym. Wartość wielu produktów mleczarskich, którymi konsument zapełnia koszyk w sklepie, tylko nieznacznie zmieniła się w przeciągu kilku lat.
Poza cenami masła konfekcjonowanego (czyli popularnej kostki) i w blokach, wszystkie są nadal niższe niż w styczniu bieżącego roku. Październikowe ceny odtłuszczonego mleka w proszku były o 1,6 zł/kg niższe niż styczniowe (odpowiednio 9,6 i 10,9), a pełnego mleka w proszku w identycznym okresie spadły o 1 zł/kg (odpowiednio 11,6 i 12,6). Średnie ceny sprzedaży serów dojrzewających w październiku dopiero zaczęły zbliżać się do poziomu z początku roku. Ser edamski był średnio 0,3 zł/kg tańszy niż w styczniu, a popularna gouda 0,5 zł/kg. Masło ekstra zarówno w blokach, jak i konfekcjonowane, w październiku minimalnie przekroczyło wartość z początku stycznia tego roku, czyli 15,7 zł/kg i 17,7 zł/kg. Warto tu przypomnieć rok 2018, kiedy w to w lipcu cena masła w blokach osi...
Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 06:03