StoryEditorWiadomości rolnicze

Wzrost produkcji i eksportu wołowiny z Unii Europejskiej

25.11.2014., 12:11h
Według przewidywań amerykańskich specjalistów, eksport wołowiny z Unii Europejskiej w bieżącym roku będzie większy niż rok wcześniej. Wzrośnie on również w przyszłym roku i osiągnie 260 tys. ton. Nie przeszkodzi w tym rosyjski zakaz importu ze Wspólnoty, wprowadzony na początku sierpnia bieżącego roku.

Kraje Unii łatwo znajdą alternatywne rynki zbytu na wołowinę, głównie wśród państw bałkańskich i w Hong Kongu. Konkurencja na rynkach zagranicznych będzie mniejsza, ponieważ kraje Ameryki Południowej skoncentrują się na zaopatrzeniu rynku rosyjskiego. Produkcja wołowiny w Unii Europejskiej będzie również rosła w ciągu następnych dwu lat. Przyczyną tego jest wzrost pogłowia bydła mlecznego w Europie Północnej i Środkowej – w Niemczech, Polsce, krajach Beneluksu, Irlandii, Wielkiej Brytanii i krajach skandynawskich. Wzrost wielkości pogłowia bydła mlecznego prowadzi do zwiększenia ilości cieląt i opasanych buhajków. Jednocześnie pogłowie bydła mięsnego będzie spadać na skutek braku wsparcia rządowego. Większa dostępność wołowiny spowoduje niewielki wzrost spożycia tego mięsa – dotyczyć to będzie jednak tańszych partii mięsa. Podaż wyrębów wyższej jakości jest ograniczona. Spadnie import wołowiny.

Produkcja wołowiny i handel tym mięsem w Unii Europejskiej (tys. t)

 

2013

2014

2015

Produkcja

7384

7475

7490

Import

376

360

355

Eksport

244

255

260

Zużycie w UE

7516

7580

7585

   

(Agra Europe 19 September 2014, s. 23)
W.M.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 05:50