Akademia Dobrego Hodowcy: Profilaktyka zakażenia wymienia podczas zasuszenia

Polskie mleko
Data publikacji 02.11.2017r.

W ostatnim trymestrze ciąży u krowy dochodzi do zmian w układzie neurohormonalnym i inwolucji (zasuszenia) gruczołu mlekowego. Okres zasuszenia jest niezbędny z punktu widzenia dobrego, ogólnego stanu zdrowia krowy i cielęcia.

Fazy okresu zasuszenia


W tym czasie zachodzą w gruczole mlekowym zmiany, które dzielimy na 3 fazy. W pierwszej fazie dochodzi do redukcji aktywności komórek wydzielniczych i ograniczenia syntezy i sekrecji mleka. Druga faza jest – trwającym 2–3 tygodnie – odpoczynkiem, kiedy ma miejsce pełne zasuszenie. W ostatnich 2 tygodniach ciąży, tj. w trzeciej fazie okresu zasuszenia (ewolucja), nabłonek gruczołowy ulega ponownej proliferacji, czego konsekwencją jest produkcja siary i mleka.


Proces inwolucji gruczołu mlekowego przebiega spontanicznie. Inicjacją zasuszenia jest zaprzestanie pozyskiwania mleka i podanie leków chroniących wymię krowy przed nowymi  infekcjami w trakcie wszystkich 3 faz zasuszenia. Podczas aktywnej inwolucji zasadniczym zmianom ulega skład wydzieliny gruczołowej. Towarzyszy temu wzrost fizjologiczny liczby komórek somatycznych i pH mleka. Dlatego w rozsądnym stosowaniu antybiotyków DC musimy znać „historię” zdrowia wymienia z całej  laktacji i stosować leki dopasowane do danej krowy. Obecnie złotym standardem jest stosowanie leków o trójfazowym mechanizmie działania.

Warto przy tym zwrócić uwagę, że  dodatek mleka od krów redukujących ilość mleka zbliżając się do czasu zasuszenia lub zasuszanych fazowo (stopniowe wykluczanie jednego doju) do mleka zbiorczego może być przyczyną pogorszenia wskaźników jego jakości  higienicznej.

Kiedy dochodzi do zakażenia wymienia?


Do zakażenia gruczołu mlekowego dochodzi najczęściej w pierwszej i trzeciej fazie okresu zasuszenia, kiedy tkanka podlega intensywnym zmianom. W pierwszych dniach po zakończeniu laktacji  przewód strzykowy u większości krów pozostaje otwarty. W związku z tym higiena i dezynfekcja strzyków w pierwszych dniach zasuszenia jest najtańszym zabiegiem profilaktycznym zapobiegającym „wejściu” bakterii do wymienia przez  otwarty kanał. Podanie antybiotyków DC o trójfazowym mechanizmie działania spowoduje natychmiastowe zabicie bakterii „wchodzących”, jak i istniejących po przebytych zapaleniach.

W tej fazie zasuszania przeważają zakażenia spowodowane przez patogeny  i są to głównie bakterie wrażliwe na penicylinę i jej pochodne. Jednak okres zasuszenia jest różny w różnych gospodarstwach, zależy od sytemu produkcji, jak i ilości mleka w ostatnich dniach przed planowanym zasuszeniem.

Zasadniczy wpływ zarówno na przebieg procesu inwolucji wymienia, jak też na zamykanie się przewodu strzykowego ma wydajność mleczna w chwili rozpoczęcia zasuszenia. Stwierdzono, że 26% krów, które w dniu zasuszenia produkowały więcej niż 21 kg mleka, miało po porodzie nowe zakażenie i stan zapalny wymienia w porównaniu do 16% krów, które w dniu zasuszenia dawały mniej niż 13 kg mleka.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Czytaj dalej

Partner serwisu