Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Biotyna - witamina, która pomoże racicom

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 20.02.2018r.

Biotyna – bo o niej mowa – jest witaminą niezbędną zarówno dla mikroflory żwacza, jak i dla całego organizmu. Jest konieczna do wytwarzania keratyny i substancji cementującej komórki rogu racicowego. Jest również bardzo ważna dla spoistości rogu oraz odporności na działanie czynników zewnętrznych takich jak woda czy gnojowica.

Jak biotyna wpływa na racice?


Przyczyn coraz powszechniejszego występowania kulawizn w stadach bydła mlecznego jest wiele. Najczęściej wymienia się wysoką wydajność, intensywne żywienie krów, a w szczególności błędy żywieniowe. I właśnie biotyna, z uwagi na jej korzystny wpływ na stan zdrowia racic wzbudza duże zainteresowanie.

r e k l a m a



Korzystny wpływ biotyny na racice prawdopodobnie wynika ze wzrostu zawartości tłuszczu w rogu racicowym, co w efekcie prowadzi do zmniejszenia ilości wody i zwiększenia jego twardości. Zjawisko to potwierdzają badania, w których podawanie krowom biotyny spowodowało wzrost zawartości tłuszczu w rogu podeszwy z 23,8 do 32,2 mg/g. Stosowanie dodatku biotyny ogranicza występowanie zaburzeń linii białej racicy, zmniejsza częstotliwość wrzodów i krwawień podeszwy, zapalenie skóry palców oraz erozji piętki.



Kiedy podawać krowom biotynę?


Biotyna zawarta w paszach i wytwarzana w wyniku syntezy mikrobiologicznej w żwaczu, zaspakaja na ogół potrzeby pokarmowe krów. Zapotrzebowanie na nią wrasta, gdy zwiększa się wydajność mleka np. na początku laktacji, przy jednoczesnym braku apetytu. W tym okresie możemy mieć kłopoty z niedoborem biotyny. Ponadto, w warunkach obniżonego pH żwacza, zmniejsza się nawet 2–3-krotnie ilość biotyny syntetyzowanej przez bakterie żwaczowe. Bardzo często niższe stężenie biotyny we krwi niż sztuki zdrowe mają krowy z kulawizną.

Najlepszych efektów poprawy rogu racicowego można spodziewać się podając biotynę krowom wysoko wydajnym, które żywione są dawkami z dużym udziałem pasz treściwych. Zalecana, optymalna dawka biotyny wynosi 20 mg dziennie. Badania udowodniły, bowiem, że podawanie zwiększonej np. do 40 mg dawki nie przynosi już wymiernych korzyści.

Uzupełnianie dawek pokarmowych w biotynę odbywa się głównie poprzez skarmianie premiksów i mieszanek mineralno-witaminowych, dlatego przed zakupem warto przeczytać skład mieszanki oraz jej dawkowanie, biotyna jest jedną z najdroższych witamin. Znaczne ilości biotyny znajdują się w dodatkach białkowych, wywarze zbożowym, melasie oraz młócie browarnianym. W tradycyjnych dawkach pokarmowych (bez dodatków) znajduje się zwykle od 0,2–0,4 mg biotyny w kilogramie suchej masy.

 Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a