StoryEditorRozród krów

Buhaje Immunity + sposobem na zdrowe stado

21.06.2017., 16:06h
Każdego roku nasi redaktorzy odwiedzają kilkaset mlecznych gospodarstw, zarówno w kraju, jak i za granicą. Zdecydowana większość odwiedzanych przez nas hodowców wysokoprodukcyjnych krów przyznaje, że największym bodaj wyzwaniem w hodowli jest dziś zapewnienie jak najlepszej ich zdrowotności. Okazuje się, że na polskim rynku dostępne są buhaje, które odporność stada mogą zdecydowanie poprawić. Są to buhaje Immunity +.

Immnity+ to technologia opracowana przez dr Bonni Mallard z Uniwersytetu Guelph w Kanadzie, dzięki której możemy korzystać z nasienia buhajów o niższym wskaźniku zachorowalności na choroby. Jak to możliwe? Prowadzone przez ponad 20 lat badania, wspierane przez firmę Semex wykazały, że odporność jest dziedziczona w ten sam sposób co inne cechy, a stopień jej przekazywania na potomstwo jest bardzo wysoki i wynosi 25%. Dla porównania, typowe cechy, na które hodowcy zwracają uwagę, czyli produkcja mleka, komórki somatyczne czy łatwość wycieleń, są tylko w 10%. I właśnie tak wysoki poziom odziedziczalności oznacza możliwość poprawy odporności u potomstwa krów, które pokryto buhajem z wysoką odpornością. Ponadto wynalezienie testu umożliwiającego ocenę zdolności immunologicznych zwierząt pozwolił na wytypowanie buhajów i zaoferowanie hodowcom genetyki odpornej na choroby. Buhaje Immunity + (jako jedyna w Polsce) oferuje firma Konrad z Łomży.

Czym buhaje Immunity+ wyróżniają się na tle innych? Przede wszystkim posiadają cechy genetyczne ukierunkowane na rozwój silnego układu odpornościowego, który będzie zdolny radzić sobie zarówno z bakteryjnymi, jak i wirusowymi chorobami, na które niemal każdego dnia narażone są zwierzęta.

Warto wiedzieć, że system odpornościowy jest bardzo skomplikowany i selekcja pod kątem jednej choroby np. mastitis może powodować, że zwierzęta będą bardziej podatne na inne, jak na przykład wirusowe zapalenie płuc czy choroba Johnego. Immunity+ wprowadza dużą odporność na wszystkie choroby. Wśród krów o podwyższonej odporności udowodniono niższą
o 19–30% zachorowalność na choroby, takie jak: mastitis, listerioza, bruceloza, biegunki wywołane pałeczkami E. Coli, bakteryjne zapalenie płuc, zapalenie macicy. Wśród infekcji wirusowych możemy spodziewać się zdecydowanie mniej przypadków występowania wirusowego zapalenia płuc, BVD, IBR, białaczki, pryszczycy, tuberkulozy, choroby Johnego, a także chorób pasożytniczych i grzybiczych. Przeprowadzone w ostatnim czasie badania wykazały również mniejszą podatność na choroby nóg i racic.

Co więcej, zwierzęta, których ojcem są buhaje Immunity+ produkują dużo lepszej jakości siarę, zawierającą zwiększoną ilość immunoglobulin oraz beta- laktoglobulin i tym samym przekazują cielętom więcej przeciwciał niezbędnych w pierwszych dniach życia.

Wielu naszym Czytelnikom nasunie się zapewne pytanie, jakiej redukcji występowania chorób możemy się spodziewać wybierając buhaja Immunity+? Otóż, to zależy od konkretnej cechy danego rozpłodnika, ale wybierając buhaja Immunity+ należy spodziewać się 5–10% redukcji chorób w pierwszym pokoleniu, 10–20% w drugim, 15–30% w trzecim i nawet do 40% w czwartym pokoleniu.

Wszystkie korzyści płynące ze stosowania nasienia buhajów Immunity+ zostały potwierdzone na mlecznych farmach na całym świecie. Do analizy wykorzystano dane z 35 stad komercyjnych, pochodzące od 35 tysięcy krów i 75 tysięcy jałowic. U krów będących córkami buhajów Immunity + o 10% zmniejszyła się zachorowalność na mastitis, o ponad 12% na kulawizny, o 5, 3% występowanie biegunek u jałówek, a o 16,3% zmniejszyła się ich śmiertelność. Występowanie innych chorób zmniejszyło się o 9,2%, a o 20% śmiertelność krów.

Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 09:17