r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Bydło norweskie czerwone (NRF) – jakie ma zalety w produkcji mleka?

Polskie mleko rasy krów
Data publikacji 18.12.2019r.

Tadeusz Kossakowski przez długie lata utrzymywał w swoim mlecznym gospodarstwie bydło rasy hf. Jak mówi, bardzo ją sobie cenił za wysoką mleczność, ale przyznaje, że były to zwierzęta wrażliwe i wymagające, którym trzeba było poświęcać bardzo dużo czasu. 10 lat temu hodowca zdecydował się postawić na bydło norweskie czerwone (nrf) i decyzji tej nie żałuje. Wprost przeciwnie.

r e k l a m a

– Z bydłem holsztyńsko-fryzyjskim – podobnie jak wielu hodowców– mieliśmy wiele problemów. Wysokie wymagania co do warunków utrzymania i żywienia, stale nawracające zapalenia wymienia i kłopoty z rozrodem powodowały, że zwierzęta wymagały od nas poświęcenia dużej ilości czasu. Argumentem, który ostatecznie przesądził o sięgnięciu po inną rasę okazał się brak w gospodarstwie następcy – mówi Tadeusz Kossakowski.

Minęła dekada od czasu, kiedy hodowca rozpoczął wypierające krzyżowanie krów hf z rasą norweską czerwoną, tak by dojść do czystości rasy, współpracując w tej kwestii z firmą Konrad z Łomży, która jest jedynym w kraju przedstawicielem oferującym nasienie buhajów rasy nrf firmy GENO. Dziś wiele ma już takich sztuk w stadzie. 

Po złych doświadczeniach z zakupem jałowic Tadeusz Kossakowski – jak mówi – nie ryzykował zakupu kolejnych, nawet innej rasy.

Wydajność nie jest najważniejsza

– Kiedy przed laty zdecydowałem się zakupić jałowice, wraz z nimi wprowadziłem do stada chorobę płuc. W efekcie na niewydolność płuc zachorowała większość zwierząt. Zamiast zysku, odniosłem stratę oraz koszty związane z wprowadzeniem do stada programu szczepień, który stosuję do dziś – wspomina gospodarz, utrzymujący stado bydła liczące 50 sztuk, w tym 30 krów dojnych. 

Hodowca przyznaje, że nie uczestniczy w wyścigu do wysokiej wydajności. Można wręcz powiedzieć, że swoje stado utrzymuje ekologicznie i najważniejsze, że z obranego działania jest jak najbardziej zadowolony...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody