StoryEditorWiadomości rolnicze

Była chlewnia, jest obora

18.01.2016., 12:01h
  Ponad 20 lat zajmowali się kontraktowym tuczem trzody chlewnej. W jednym rzucie tuczyli nawet 350 sztuk. Tak było do marca ubiegłego roku, kiedy zdecydowali, że dłużej do świń dokładać już nie mogą. Teresa i Andrzej Budzyńscy – bo o nich piszemy – w maju 2015 r. zaczęli rozbierać część chlewni, by przebudować ją na oborę.

Efekt tej pracy mieliśmy okazję zobaczyć pod koniec grudnia, kiedy to odwiedziliśmy gospodarstwo Teresy i Andrzeja Budzyńskich.

 

– Tak naprawdę „załatwił” nas afrykański pomór świń – wyjaśniła powody rezygnacji z tuczu gospodyni. – Ceny żywca zaczęły gwałtownie spadać, a my coraz więcej do produkcji dokładaliśmy. Bywało i tak, że musieliśmy posiłkować się kredytem, by zapłacić za dostarczone pasze. Tak dłużej być nie mogło.

Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 2–3/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 09:58