StoryEditorPorady

Co daje podnoszony stół paszowy w oborze?

20.05.2020., 16:05h
Ważną częścią stołu paszowego jest ruchoma metalowa podłoga, którą Cezary Czaplicki podnosi na czas przejścia krów na halę udojową, a następnie opuszcza po zakończonym doju. Takie rozwiązanie nie pozwala na zabrudzenia stołu paszowego oraz powoduje, że krowy w łatwiejszy sposób, nie pokonując żadnych stopni, dostają się do dojarni a potem wracają na legowiska.

Jak została zaprojektowana obora?

Wchodząc do niespełna dwuletniej obory po prawej stronie widzimy halę udojową DeLaval 2 x 10 stanowisk typu bok w bok, a po lewej, porodówkę na głębokiej ściółce, podzieloną na 2 boksy. Dalej rozmieszczone są rzędy boksów legowiskowych, po trzy z każdej strony. Stół paszowy, szeroki na 5 m, położony jest na środku i dzieli oborę na dwie równe części, dzięki czemu rolnik w łatwy sposób mógł podzielić krowy dojne na dwie grupy. Pierwsza wydajniejsza grupa skupia krowy do 100. dnia laktacji, a druga, te powyżej, 100 dni laktacji. Każda z grup otrzymuje oddzielny TMR, sporządzany w wozie paszowym Trioliet o pojemności 15 m3.

Obora wolnostanowiskowa szeroka na 34,5 m to obiekt bezściołowy na rusztach betonowych. 135 boksów przeznaczonych dla krów dojnych wyłożono wygodnymi materacami. Są one grubsze od mat i bardziej sprężyste, dlatego dobrze dopasowują się do ciała krowy.

W obiekcie znalazło się miejsce na pomieszczenia socjalne, gdzie m.in. znajduje się schładzalnik na mleko o pojemności 10,5 tys. l, nad nimi na piętrze urządzono biuro, w którym rolnik przegląda raporty generowane przez system zarządz...
Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 04:18