Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Co ogranicza pobranie paszy?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 16.05.2018r.

Uzyskanie wysokiej wydajności z paszy objętościowej, to cel każdego hodowcy bydła. Nie zawsze jednak prosty do zrealizowania, bowiem na wielkość pobrania paszy przez zwierzęta wpływa bardzo wiele czynników.

Co wpływa na pobranie paszy?

Na pobranie i strawność paszy niemal w równej mierze wpływ mają czynniki środowiskowe oraz indywidualne. Do czynników środowiskowych zaliczamy: jakość paszy, jej strukturę, zawartość włókna, koncentrację energii, klimat oraz warunki utrzymania. Wśród czynników indywidualnych wymienia się: rasę, genetykę zwierzęcia, jego wagę i wydajność oraz wiek.

r e k l a m a



Rozpatrując jakość paszy objętościowej warto wiedzieć, że krowy mają dziesięciokrotnie bardziej (niż u człowieka) rozbudowany system unerwienia smakowego, dlatego każde niedociągnięcie w tym zakresie zostaje natychmiast przez krowy wychwycone. Jednak niechęć krów do pobierania dużej ilości pasz wynikać może nie tylko z niesmacznej paszy. Ograniczenia powoduje także zbyt mała ilości tzw. pasz strukturalnych w okresie pełnego zasuszenia, nieprzygotowanie żwacza do dawki laktacyjnej, skokowe podawanie dużych ilości pasz treściwych czy niewłaściwa struktura fizyczna dawki.



  •  Im większe pobranie energii w pierwszych tygodniach po wycieleniu, tym mniej jest schorzeń okołoporodowych

Istotne żywienie w  okresie okołoporodowm


Mając na względzie wysoką produkcję mleka, szczególną uwagę należy zwrócić na prawidłowe żywienie krów w okresie okołoporodowym. To czas, w którym raptownie wzrasta zapotrzebowanie krów, wynikające z rozpoczęcia laktacji z jednoczesnym spadkiem odporności oraz zmianami organizacyjnymi związanymi z przejściem krowy z sektora porodowego do laktacyjnego. To od żywienia w tym okresie zależy wydajność́ w całej laktacji, zdrowie krowy oraz wskaźniki rozrodu. Po porodzie każda krowa ma wysoki deficyt energetyczny. W tym czasie potrzebuje bowiem więcej energii do produkcji mleka niż jesteśmy w stanie jej podać wraz z paszą. Deficyt energii bardzo często pojawia się już przed wycieleniem a jego szczyt przypada na 2–3 tydzień po porodzie.

Pobraniu paszy nie sprzyjają letnie upały

W obliczu zbliżającego się lata warto wspomnieć o stresie cieplnym, który w zależności od nasilenia prowadzi do znacznego spadku pobrania paszy. W stresie lekkim, który zaczyna się od 24°C i wilgotności powietrza na poziomie 70%, zwierzęta mniej leżą, a więcej stoją przy otwartych wrotach i poidłach. Ich temperatura ciała rośnie, a apetyt zaczyna spadać. W dużym stresie cieplnym (od 27°C) zwierzęta stoją z wyciągniętą szyją i otwartym pyskiem i łapią powietrze. Pobranie paszy obniża się od 10 do nawet 25%, a po około 3 dniach spada produkcja mleka.

 Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a