Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Co przyczynia sie do powstawania kulawizn u krów?

Polskie mleko Choroby krów
Data publikacji 15.08.2018r.

Coraz powszechniejsze, bezściołowe utrzymanie krów jest jedną z przyczyn nasilenia się zamian skórnych na racicach. Niestety, najczęściej zwracamy uwagę na schorzenia kończyn w momencie, gdy krowa już wyraźnie kuleje, przyjmuje dziwną pozycję lub gdy ma kłopoty ze wstawaniem. To zaś oznacza, że choroba jest już w stadium zaawansowanym.

Racice powinny być równomiernie ścierane

Prawidłowo zbudowane i utrzymane racice u bydła mają dobrze wykształconą puszkę rogową, silną podeszwę oraz gładki róg ścienny. Róg racicy, dzięki leżącej pod nim warstwie miazgi twórczej, rośnie z szybkością 4–8 mm na miesiąc. Aby zachowała się stała grubość warstwy rogowej, powinna być ona ciągle i równomiernie ścierana. Brak ruchu sprawia, że równowaga ta jest zachwiana, gdyż znikome zużycie rogu w oborze nie jest w stanie zlikwidować jego przyrostów.

r e k l a m a



Gnicie rogu racicowego

Tam, gdzie krowy stoją w błocie, głębokiej i mokrej oraz zbyt rzadko zmienianej ściółce, występuje gnicie rogu racicowego. Róg nasiąka i przy pod wpływem wydzielającego się z obornika amoniakiem oraz bakteriami gnilnymi pęka i rozpada się. Choroba ta rozpoczyna się od piętek, następnie rozprzestrzenia się na całą podeszwę racicy, co powoduje silny ból i kulawiznę.


fot. Archiwum
  • Choroby racic dotyczą przede wszystkim tylnych kończyn i zaczynają się od chorób palców i szpary międzyracicowej, a pierwszym objawem jest kulawizna

Wrzód podeszwy


Z kolei wrzód podeszwy to choroba, która umiejscawia się na granicy rogu podeszwowego i piętki, przeważnie w pobliżu przyśrodkowej części racicy. Rozmiękły róg, szczególnie podatny na urazy nierównego podłoża, ulega miejscowemu przekrwieniu, przybiera w tym miejscu barwę różową i rozwija się stan zapalny. Kolejnym etapem jest perforacja rogu podeszwowego, a wnikające tą drogą drobnoustroje powodują ropno-martwicowe zapalenie. W miejscu ubytku pojawia się ropny, cuchnący wysięk. Schorzenie to najczęściej występuje u krów ciężkich, dobrze odżywionych, z nieprawidłową postawą i źle ukształtowanymi racicami.

Wrzód podeszwy objawia się niechęcią do poruszania się, przedłużoną fazą wstawania, przy zgięciu obu nóg – postawą siedzącego psa. Widoczne jest odwodzenie odciążające zewnętrzną racicą chód może być kołyszący. W zaawansowanej chorobie bydło traci apetyt.


fot. Archiwum
  • Aby zachowała się stała grubość warstwy rogowej, powinna być ona ciągle i równomiernie ścierana. Brak ruchu sprawia, że równowaga ta jest zachwiana, gdyż znikome zużycie rogu w oborze nie jest w stanie zlikwidować jego przyrostów.

Zapalenie skóry palców


Zapalenie skóry palców występuje po stronie grzbietowej palców na wysokości powyżej przestrzeni racicowej, blisko opuszków. Powoduje krwawienie i sączenie o specyficznym słodkawym zapachu. W fazie średnio zaawansowanej można zaobserwować podobną do truskawki brodawkowatą strukturę, która łatwo daje się usunąć W fazie zaawansowanej może dodatkowo objawić się innymi chorobami, takimi jak zapalenie skóry szpary międzyracicowej czy gnicie rogu. Jeżeli choroba jest nieleczona, można czasami zauważyć jak krowy chodzą na czubkach palców, co powoduje zniekształcanie rogu podeszwy.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a