Co trzeba wiedzieć o ocenie kondycji krów

Polskie mleko Porady
Data publikacji 07.02.2018r.

Ocena kondycji ciała BCS (Body Condition Scoring) obrazuje  stan rezerw energetycznych krów, poprzez określenie stopnia rozwinięcia  podskórnej tkanki tłuszczowej w okolicach lędźwi i zadu zwierzęcia. Ta prosta metoda pozwala na szybką ocenę czy w danym okresie laktacji nasze krowy nie są zbyt grube czy też za chude.

Regularnie przeprowadzana ocena  pozwala na kontrolę poprawności żywienia, a tym samym na unikanie chorób  metabolicznych i zaburzeń płodności. Techniczna ocena kondycji polega na ocenie wzrokowej i poprzez ucisk dłonią tylnej części ciała i grzbietu krowy. Ocenę prowadzi się na stojącym zwierzęciu, podchodząc do krowy zawsze z prawej strony.



Zalecana kondycja ciała krów
Okres oceny Kondycja prawidłowa Dopuszczalny przedział BCS
Początek zasuszenia 3,50 3,25–3,75
Koniec zasuszenia 3,25 2,75–3,50
Okres przejściowy 3,00 3,75–3,25
30 dzień laktacji 2,75 2,50–3,00
60 dzień laktacji 2,75 2,50–3,00
100-120 dzień laktacji 2,75 2,25–3,25
200 dzień laktacji 3,25 3,75–3,50
Początek zasuszenia 3,50 3,25–3,75


Kondycję krowy oceniamy w skali pięciopunktowej uwzględniając przy tym  stopień umięśnienia i otłuszczenia zwierzęcia w następujących miejscach:
  1. wyrostki kolczyste i poprzeczne kręgów lędźwiowych,
  2. dół głodowy,
  3. guz biodrowy i kulszowy,
  4. płaszczyznę pomiędzy guzami biodrowymi,
  5. płaszczyznę pomiędzy guzami biodrowym i kulszowym, okolice okołoodbytowe.


Ocenę  kondycji ciała należy przeprowadzać  regularnie w miesięcznych odstępach, przy czym krowy narażone w większym stopniu na zmianę kondycji tj. w okresie zasuszenia oraz w pierwszych dwóch miesiącach po porodzie powinny być kontrolowane częściej.


Zasady punktowania (skala 1–5) w ocenie BCS krów mlecznych
Punkty BCS Wygląd poszczególnych partii ciała
1
skrajne wychudzenie
  • każdy wyrostek kolczysty jest widoczny, a jego końce są ostre,
  • wyraźnie wystające wyrostki boczne kręgów i krzyża
  • „wystająca półka”,
  • wyraźnie widoczne i wystające kręgi grzbietu i lędźwi,
  • wyraźnie widoczne żebra,
  • bardzo wyraźne doły głodowe,
  • guzy biodrowy i kulszowy ostre, a zagłębienie pomiędzy nimi w kształcie „V”,
  • okolice odbytu cofnięte, a srom wyraźnie widoczny
2
krowa chuda
  • każdy z wyrostków kolczystych jest widoczny, ale nie wystający,
  • kręgi grzbietowe, lędźwiowe i krzyżowe wizualnie niewyraźne, ale mogą być wyczuwalne,
  • guzy biodrowy i kulszowy wystające, ale zagłębienie między nimi mniejsze,
  • okolice odbytu mniej cofnięte, a srom mniej wystający
3
krowa o średniej kondycji
  • wyrostki kolczyste wyczuwalne przy nieznacznym nacisku,
  • całość wyrostków kolczystych sprawia wrażenie gładkiej powierzchni,
  • widoczny wygląd „wystającej półki” słabo zaznaczony,
  • kręgi grzbietowe, lędźwiowe i krzyżowe mają zaokrąglone krawędzie,
  • guz biodrowy i kulszowy zaokrąglone i gładkie,
  • okolice odbytu wypełnione, ale nie przetłuszczone
4
kondycja ciężka
  • pojedyncze wyrostki kolczyste mogą być wyczuwalne tylko przez mocny nacisk,
  • brak efektu „wystającej półki”,
  • kręgi grzbietowe zaokrąglone i gładkie, lędźwiowe i krzyżowe płaskie, otłuszczone i wypełnione,
  • guzy biodrowy i kulszowy zaokrąglone, a obszar między nimi płaski
5
tłusta
  • pojedyncze wyrostki kolczyste mogą być niewyczuwalne,
  • niewidoczny kościec kręgosłupa, guzy biodrowy i kulszowy,
  • nasada ogona zatopiona w tkance tłuszczowej,
  • kształt krowy bardzo zaokrąglony.


Beata Dąbrowska

Partner serwisu