r e k l a m a

Partner serwisu

Co trzeba wiedzieć o stole paszowym

Polskie mleko
Data publikacji 22.02.2017r.

Do prawidłowo zaprojektowanego stołu paszowego zwierzęta powinny mieć stały i niczym nieograniczony dostęp, a jego obsługa związana z zadawaniem, podgarnianiem i uprzątaniem paszy powinna być łatwa. Krótko mówiąc – stół powinien być funkcjonalny.

Gdy krowy mają stały, niczym nieograniczony dostęp do stołu paszowego, to przeciętnie w ciągu doby pobierają 12 razy dawkę pokarmową po ok. 20 minut na każdy odpas. Przyjmuje się, że na krowę w zależności od fazy cyklu produkcyjnego powinno przypadać: 80 cm dla krów zasuszonych, 85–100 cm dla krów w okresie okołowycieleniowym i 70–85 cm dla krów w pełnej laktacji długości stołu paszowego.

r e k l a m a



Jego konstrukcja powinna być taka, aby zwierzęta pobierały pasze prawie z poziomu legowiska – ok. 15 cm wyżej, zapobiega to klękaniu krów na przednie nogi w celu wybrania ostatnich partii pasz z dna stołu. Na zwiększenie pobrania paszy ma wpływ jej regularne podgarnianie bądź zadawanie w mniejszych dawkach, lecz częściej. Trzeba pamiętać, że krowy przy pobieraniu paszy mają naturalną skłonność do jej rozrzucania.

Samo ulokowanie stołu paszowego może wydawać się sprawą dość błahą, biorąc pod uwagę koszty budowy czy modernizacji obory. Jednak nie jest to kwestia taka prosta. Najczęstszym modelem spotykanym w wielu krajach, w tym również w Polsce, jest stół paszowy usytuowany w centralnej części obory tuż pod świetlikiem kalenicowym. Powoduje to, że pasza znajduje się w strefie największego stężenia szkodliwych gazów, a także (co najważniejsze w miesiącach letnich) w strefie najwyższych temperatur. Dlatego część hodowców decyduje się na usytuowanie stołu paszowego na zewnątrz budynku lub w bocznych częściach obory.

Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a