StoryEditorRozród krów

Co zagraża krowim zarodkom?

30.07.2018., 13:07h
Okres zarodkowy u bydła przypada na pierwsze 4–6 tygodni życia. W tym czasie  występują okresy krytyczne, w których zarodek jest szczególnie zagrożony, a jego  śmierć  to – w dużym uproszczeniu – zamieranie zapłodnionych komórek jajowych w różnych fazach swojego rozwoju, które następuje do 40–45 dnia po zapłodnieniu. 

Trudne do zdiagnozowania

Szacuje się, że u bydła mlecznego śmierć zarodków może dotyczyć 10–40% krów, a w stadach  problemowych nawet powyżej 65%.  W praktyce rozpoznanie zamieralności zarodków jest trudne, bowiem nie ma metody potwierdzającej przypuszczenia kliniczne. Bardzo przydatne w diagnozowaniu śmierci zarodka okazuje się być jedynie  badanie USG. Pośrednią metodą jest z kolei obserwacja rui po inseminacji. Cykle rujowe o długości  od 25 do 35 dni uważane są za typowe dla obumieralności  zarodkowej. Metoda  ta jest jednak mało dokładna, ponieważ nie obejmuje zamieralności, która nastąpiła  przed 15 dniem ciąży, kiedy to nie ma  objawów wydłużenia cyklu.

Wczesna i późna zamieralność zarodków

U krów mlecznych o wczesnej zamieralności zarodków mówi się wtedy, gdy zarodek obumiera do 14 dnia po zapłodnieniu. Wówczas cykl jajnikowy jest normalnej długości, a krowa powtarza ruję po około 21 dniach od inseminacji. Jeżeli u krowy dochodzi do śmierci zarodka w 3–6 tygodniu ciąży, to wtedy jest to już późna  śmierć zarodka i towarzyszy jej wydłużający się cykl rujowy (krowa powtarza ruję zwykle po 25–35 dniach po inseminacji). Obumarłe zarodki ulegają resorbcji, a proces ten trwa od kilku do kilkunastu dni. W tym okresie  nie występuje ruja, a na jajnikach obecne jest ciałko  żółte tzw. rzekomociążowe, które produkuje duże ilości progesteronu.



  • U krów mlecznych o wczesnej zamieralności zarodków mówi się wtedy, gdy zarodek obumiera do 14 dnia po zapłodnieniu

Liczne przyczyny zamierania zarodków


Istnieje wiele przyczyn zamieralności zarodków: genetyczne, immunologiczne, żywieniowe, środowiskowe. Duży udział w obumieraniu zarodków  mają także czynniki zakaźne: bakterie, wirusy, grzyby czy pierwotniaki. Powodując różne stany zapalane patogeny  nie tylko zakłócają proces zapłodnienia, ale  też „atakują” rozwijający się zarodek.  Stosunkowo częstą przyczyną obumierania zarodków są także niesprzyjające warunki w narządach rozrodczych samicy, na przykład stany zapalne błony śluzowej jajowodów czy macicy. Bardzo niekorzystny wpływ na zarodki ma także stres. Bardzo wysokie temperatury, transport, nagłe zmiany żywienia pośrednio  wpływają na obniżenie stężenia progesteronu w organizmie krowy.

Beata Dąbrowska
(Zdjęcia: archiwum)
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 20:01