Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Coli czyha podczas doju

Polskie mleko Porady
Data publikacji 17.08.2018r.

Zakażenie wymienia bakterią z grupy coli objawia się jego charakterystycznym obrzękiem. Na początku zakażenia krowa staje się apatyczna, później pojawia się wysoka gorączka, zwierzę przestaje jeść i spada ilość produkowanego mleka.

E.coli - groźny patogen

Po upływie około 6 godzin wyraźnie już widać, że z wymieniem dzieje się coś niedobrego. Wewnątrz gruczołu tkanka jest już bardzo zniszczona, dlatego też podczas doju zamiast mleka pojawia się woda.

r e k l a m a

Bakteria coli wytwarza toksyny, które najbardziej szkodzą krowie. Podanie antybiotyku nie bardzo pomaga, gdyż preparat działa bezpośrednio na bakterie, a nie na szkodliwe toksyny.

Profilaktyka zakażeń bakterią E.Coli

Zachorowania na początku laktacji, czyli w 1–2 miesiącu po porodzie, mają zdecydowanie cięższy przebieg i jednocześnie trudniej jest je wyleczyć w porównaniu z mastitis występującym w okresie późniejszym.

Jakie zabiegi profilaktyczne musimy podjąć, by ustrzec się przed zakażeniem bakteriami z grupy coli? Przede wszystkim należy zadbać o czyste i suche strzyki przed dojem. Największym błędem, jaki popełniają hodowcy, to mycie wymion wężem z wodą i czyszczenie wszystkich sztuk jedną szmatką. Wymię wydaje się co prawda czyste, ale, gdy jest mokre, to bakterie zawsze na nim pozostają i spływają na koniec strzyka. Po zdjęciu kubków udojowych do wymienia przedostaje się więc woda z bakteriami i w ten sposób najczęściej dochodzi do zakażenia.

W zapobieganiu zakażeniom coli bardzo ważne jest, aby od czasu masażu do założenia kubków minęło 60–90 sekund. Jeżeli zaczniemy doić zbyt wcześnie, to okazuje się, że pół minuty doimy krowę na sucho, a więc niszczymy ćwiartki wymienia i tym samym przyczyniamy się do powstawania mastitis.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a