StoryEditorPorady

Czy mleko od krów HF jest lepsze od mleka mieszańców?

30.11.2020., 12:11h
Na całym świecie większość mlecznych farm, w których prowadzona jest intensywna produkcja mleka, utrzymuje krowy rasy hf. Wysoki potencjał produkcyjny hf-ów sprawia, że mają ona wysokie wymagania, a wszelkie błędy popełnione w procesie zarządzania stadem, szczególnie negatywnie odbijają się na płodności i zdrowiu zwierząt.

Mniej problematyczne bydło mieszańcowe

Tam gdzie hodowcy mają problemy ze sprostaniem wymaganiom hf-a bardzo często decydują się na utrzymywanie krzyżówek, które są mniej problematyczne. 3 lata temu naukowcy z USA postanowili porównać 8 gospodarstw hodujących wysokowydajne mieszańce: montbeliarde x hf, szwedzkie bydło czerwone x hf z czystą rasą holsztyńsko-fryzyjską.

Do jakich wniosków doszli naukowcy?

Bardzo ciekawe okazały się wyniki tych porównań. Otóż, moment pierwszego wycielenia we wszystkich grupach był bardzo podobny – niewiele poniżej 24 miesięcy.
Wydajność mleczna tylko w grupie krzyżówek szwedzkiego bydła czerwonego x hf była o 433 kg mniejsza w porównaniu z wydajnościami czystorasowych hf-ów. Mleko krów mieszańcowych miało z kolei lepsze parametry pod względem zawartości tłuszczu i białka. O ile zawartość białka w mleku u czystych hf-ów wynosiła 3,05%, o tyle już u mieszańców montbeliarde x hf – 3,14%, a u krów szwedzkiego bydła czerwonego x hf – 3,19%.
U sztuk krzyżówkowych zaobserwowano również mniejszy współczynnik umieralności cieląt podczas pierwszego porodu. Wyniki badania dowiodły, że pod...
Pozostało 19% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 09:37