r e k l a m a

Partner serwisu

Dlaczego zbyt niska zawartość włókna w paszy jest dla krów szkodliwa?

Polskie mleko Żywienie krów
Data publikacji 09.11.2020r.

Wystarczającą produkcję śliny u krów zapewnia właściwa struktura dawki pokarmowej. Bardzo często jednak technologia produkcji kiszonek prowadzi do nadmiernego ich rozdrobnienia.

r e k l a m a

Zła struktura paszy to pierwszy krok do kwasicy

Wystarczającą produkcję śliny u krów zapewnia właściwa struktura dawki pokarmowej. Bardzo często jednak technologia produkcji kiszonek prowadzi do nadmiernego ich rozdrobnienia.
 
Pobieranie takich pasz objętościowych przez krowy skraca czas ich przeżuwania, pokarm jest słabo naśliniony, co oznacza, że do żwacza dostaje się niewielka ilość śliny. I jest to pierwszy krok do powstania kwasicy. Ślina bowiem – dzięki swojemu alkalicznemu odczynowi – neutralizuje nadmiar kwasów powstających w procesie fermentacji w żwaczu.

Włókno ważne dla motoryki żwacza

Zbyt niskie pH w żwaczu powoduje zahamowanie wzrostu bakterii celulolitycznych, co także prowadzi do zmniejszenia strawności masy organicznej w żwaczu i w efekcie do ograniczenia pobrania paszy. Tylko dzięki długim cząsteczkom paszy utrzymywana jest właściwa struktura masy pokarmowej w żwaczu oraz jego motoryka. Długie cząstki umożliwiają także normalne ścieranie się i odbudowywanie nabłonka żwacza.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody