Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Dobra kiszonka nie zrobi się sama

Polskie mleko
Data publikacji 15.09.2016r.

Każdemu hodowcy bydła mlecznego zależy na jak największym pobraniu pasz przez krowy. Im większe bowiem pobranie, tym większa jest wydajność, ale... Podstawowym warunkiem wysokiego pobrania jest najwyższa jakość pasz objętościowych, z których najważniejsza jest kiszonka z kukurydzy.

W gorącym okresie kukurydzianych żniw postanowiliśmy podpatrzeć jak przygotowuje się kiszonki w jednej z czołowych mlecznych ferm w kraju – w Sano Agrar Institut w Lubiniu, w gminie Trzemeszno, w której – przypomnijmy – utrzymywanych jest 1300 krów, o wydajności wynoszącej za ostatnie 12 miesięcy 12 927 litrów mleka w laktacji. Średnio każda krowa pobiera tutaj około 24 kg suchej masy dziennie.

r e k l a m a

Cały artykuł przeczytacie Państwo w  numerze 38/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego". Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a