StoryEditorPorady

Dwie godziny po doju niebezpieczne dla wymienia

22.10.2018., 14:10h
Najbardziej niebezpiecznym okresem dla wymienia, w którym to najłatwiej dochodzi do infekcji, to 2 godziny po doju. Przez taki bowiem czas kanał strzykowy pozostaje otwarty i stanowi doskonałą drogę do wnikania bakterii środowiskowych do wnętrza wymienia. Proces ten może ograniczyć tylko dobrze przeprowadzona dezynfekcja poudojowa.

Zdezynfekuj natychmiast po skończonym doju

Dezynfekcja poudojowa powinna być wykonana natychmiast po zdjęciu kubków strzykowych. Ważnym elementem jest odpowiedni czas ekspozycji skóry strzyka na działanie środka. Środek dezynfekcyjny do dippingu musi być w kontakcie ze skórą przez okres minimum 15–30 sekund lub do czasu zamknięcia się kanału strzykowego, w postaci tzw. czopu. W ten sposób uniemożliwia wnikanie bakterii do wymienia. Ilość użytego środka dezynfekcyjnego, który bezpośrednio pozostaje w kanale strzykowym, wynosi zaledwie 0,1–0,15 ml.

Umyj wymię i usuń środek dezynfekujący ze strzyku przed następnym dojem

Przed kolejnym dojem wymię należy dokładnie umyć i osuszyć. W ten sposób usuwa się nieczystości oraz resztki środka dezynfekującego ze skóry strzyka. Ponadto, należy pierwsze 3 strugi mleka zdoić na przeddajacz, eliminując środek znajdujący się w strzyku, a jednocześnie następuje sprawdzenie jakości mleka. Po tych zabiegach zanika ryzyko przedostania się do mleka pozostałości aktywnych związków przeciwbakteryjnych, które są wykrywane jako substancje hamujące.


Fot. Archiwum
  • Skuteczny postdipping powinien likwidować drobnoustroje w kropli mleka zalegającej w kanale oraz tworzyć rodzaj aseptycznego korka zamykającego strzyk


Poudojowa dezynfekcja strzyków zmniejsza możliwość zakażenia wymienia w czasie, gdy mięsień zwieracz nie zamyka jeszcze kanału strzykowego, a nabłonek nie wytworzył jeszcze naturalnych składników przeciwbakteryjnych (do 2 godzin po doju).

Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 10:47