Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Dwie godziny po doju niebezpieczne dla wymienia

Polskie mleko Porady
Data publikacji 23.10.2018r.

Najbardziej niebezpiecznym okresem dla wymienia, w którym to najłatwiej dochodzi do infekcji, to 2 godziny po doju. Przez taki bowiem czas kanał strzykowy pozostaje otwarty i stanowi doskonałą drogę do wnikania bakterii środowiskowych do wnętrza wymienia. Proces ten może ograniczyć tylko dobrze przeprowadzona dezynfekcja poudojowa.

Zdezynfekuj natychmiast po skończonym doju

r e k l a m a

Dezynfekcja poudojowa powinna być wykonana natychmiast po zdjęciu kubków strzykowych. Ważnym elementem jest odpowiedni czas ekspozycji skóry strzyka na działanie środka. Środek dezynfekcyjny do dippingu musi być w kontakcie ze skórą przez okres minimum 15–30 sekund lub do czasu zamknięcia się kanału strzykowego, w postaci tzw. czopu. W ten sposób uniemożliwia wnikanie bakterii do wymienia. Ilość użytego środka dezynfekcyjnego, który bezpośrednio pozostaje w kanale strzykowym, wynosi zaledwie 0,1–0,15 ml.

Umyj wymię i usuń środek dezynfekujący ze strzyku przed następnym dojem

Przed kolejnym dojem wymię należy dokładnie umyć i osuszyć. W ten sposób usuwa się nieczystości oraz resztki środka dezynfekującego ze skóry strzyka. Ponadto, należy pierwsze 3 strugi mleka zdoić na przeddajacz, eliminując środek znajdujący się w strzyku, a jednocześnie następuje sprawdzenie jakości mleka. Po tych zabiegach zanika ryzyko przedostania się do mleka pozostałości aktywnych związków przeciwbakteryjnych, które są wykrywane jako substancje hamujące.


Fot. Archiwum
  • Skuteczny postdipping powinien likwidować drobnoustroje w kropli mleka zalegającej w kanale oraz tworzyć rodzaj aseptycznego korka zamykającego strzyk


Poudojowa dezynfekcja strzyków zmniejsza możliwość zakażenia wymienia w czasie, gdy mięsień zwieracz nie zamyka jeszcze kanału strzykowego, a nabłonek nie wytworzył jeszcze naturalnych składników przeciwbakteryjnych (do 2 godzin po doju).

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a