r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Dwie godziny po doju niebezpieczne dla wymienia

Polskie mleko Porady
Data publikacji 23.10.2018r.

Najbardziej niebezpiecznym okresem dla wymienia, w którym to najłatwiej dochodzi do infekcji, to 2 godziny po doju. Przez taki bowiem czas kanał strzykowy pozostaje otwarty i stanowi doskonałą drogę do wnikania bakterii środowiskowych do wnętrza wymienia. Proces ten może ograniczyć tylko dobrze przeprowadzona dezynfekcja poudojowa.

r e k l a m a

Zdezynfekuj natychmiast po skończonym doju

Dezynfekcja poudojowa powinna być wykonana natychmiast po zdjęciu kubków strzykowych. Ważnym elementem jest odpowiedni czas ekspozycji skóry strzyka na działanie środka. Środek dezynfekcyjny do dippingu musi być w kontakcie ze skórą przez okres minimum 15–30 sekund lub do czasu zamknięcia się kanału strzykowego, w postaci tzw. czopu. W ten sposób uniemożliwia wnikanie bakterii do wymienia. Ilość użytego środka dezynfekcyjnego, który bezpośrednio pozostaje w kanale strzykowym, wynosi zaledwie 0,1–0,15 ml.

Umyj wymię i usuń środek dezynfekujący ze strzyku przed następnym dojem

Przed kolejnym dojem wymię należy dokładnie umyć i osuszyć. W ten sposób usuwa się nieczystości oraz resztki środka dezynfekującego ze skóry strzyka. Ponadto, należy pierwsze 3 strugi mleka zdoić na przeddajacz, eliminując środek znajdujący się w strzyku, a jednocześnie następuje sprawdzenie jakości mleka. Po tych zabiegach zanika ryzyko przedostania się do mleka pozostałości aktywnych związków przeciwbakteryjnych, które są wykrywane jako substancje hamujące.


Fot. Archiwum
  • Skuteczny postdipping powinien likwidować drobnoustroje w kropli mleka zalegającej w kanale oraz tworzyć rodzaj aseptycznego korka zamykającego strzyk


Poudojowa dezynfekcja strzyków zmniejsza możliwość zakażenia wymienia w czasie, gdy mięsień zwieracz nie zamyka jeszcze kanału strzykowego, a nabłonek nie wytworzył jeszcze naturalnych składników przeciwbakteryjnych (do 2 godzin po doju).

Beata Dąbrowska

Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody